Welzijnsorganisatie WijZ moet twee locaties sluiten

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - WijZ moet twee van haar locaties, Werkeren en de Riethoek sluiten. De welzijnsorganisatie doet dat naar aanleiding van het besluit van het college in het kader van een bezuinigingsoperatie. De derde WijZlocatie, de Terp blijft behouden. WijZ ervaart deze bezuinigingsmaatregel als een zware klap voor het welzijn voor senioren in Zwolle. Wel is de organisatie van mening dat bezuinigingen op gebouwen te verkiezen zijn boven bezuiniging op mensen en activiteiten.

De gemeente stelt dat het sluiten van gebouwen niet ten koste zou hoeven gaan van de activiteiten. WijZ gaat die uitdaging aan door haar intrek te nemen in diverse andere wijkaccommodaties.

Het sluiten van de Riethoek en Werkeren wordt door WijZ als pijnlijk ervaren. Deze centra herbergen vele activiteiten en clubs van en voor senioren en ontvangen jaarlijks tienduizenden bezoekers. Veel werk in deze locaties is in handen van enkele honderden vrijwilligers. De Riethoek is een belangrijk ontmoetingscentrum voor Zwolle-Zuid. Dat betekent dat een stadsdeel met 30.000 inwoners het moet stellen zonder een specifieke accommodatie voor welzijnsactiviteiten voor senioren, terwijl bekend is dat Zwolle Zuid in snel tempo vergrijst en ontgroend.


WijZlocatie Werkeren is in 2004 geopend als vernieuwend concept voor samenwerking tussen welzijn, zorg en wonen onder een dak. Dat concept met een landelijke voorbeeldfunctie gaat met de sluiting van het gebouw verloren.
De WijZlocaties horen qua bezoekersaantallen en zaalbezetting tot de meest succesvolle accommodaties van Zwolle. Het is daarom extra pijnlijk dat juist deze gebouwen sluiten.
Het levert echter wel een duidelijke besparing op. Werkeren en de Riethoek zijn eigendom van Woonzorg Nederland. Anders dan wanneer de gemeente de eigenaar is, betekent het opzeggen van het huurcontract dus een werkelijke besparing voor Zwolle.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30