Vijf jaar cel geist voor schietpartij Sumatrastraat

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE (JPZ) - Bij een schietpartij op 10 juni 2011 in de Zwolse Sumatrastraat werd een man in de borst geraakt. De 34-jarige verdachte hoorde dinsdag in de rechtbank 5 jaar cel tegen zich eisen voor een poging doodslag.

De verdachte en het latere slachtoffer kenden elkaar al enige tijd en woonden beide in de Indische Buurt. K. had eerder geklaagd over geluidsoverlast vanuit de woning van deze man. Toen K. op 10 juni met zijn hond na een rondje op weg was naar zijn woning, kwamen beide elkaar tegen in de Sumatrastraat. Er werd over en weer gescholden en geschopt. Volgens een getuige greep K. op gegeven moment met zijn rechterhand achter zijn broek en klonk een schot. Beide mannen stonden op korte afstand van elkaar. Twee meter daar vandaan stond een 9-jarige jongen toe te kijken. Volgens de officier van justitie mocht K. van geluk spreken dat hij slechts een persoon verwondde.

Tegenover de rechters verklaarde K. dat hij doodsbang was. Volgens hem had de belager een vlindermes bij zich. "Ik dacht dat ik dood zou gaan. Als ik geen pistool bij me had, had die man me hartstikke lek gestoken." Tegenover de politie had hij verklaard dat hij met een revolver over straat ging omdat hij ruzie had met meerdere personen in de wijk. Die verklaring wijzigde hij dinsdag ter zitting. Hij had het wapen bij zich omdat hij zijn valse hond niet vertrouwde. De hond liep overigens tijdens de ruzie hard weg. K. zei dat hij door de belager tegen een muur werd geduwd. Hij kon naar eigen zeggen geen kant op en pakte zijn wapen om zich af te weren. Daarbij zou het wapen per ongeluk zijn afgeketst. Daarna haalde hij de haan terug en schoot hij in de richting van de man. De officier vond dit een onlogisch verhaal. Hij had wel degelijk weg kunnen rennen. Het mes is door geen van de zeker drie getuigen gezien. Van noodweer was volgens haar geen sprake. Ook noodweerexces, waarbij iemand in een hevige gemoedsbeweging handelt, was volgens haar geen sprake. K. had nog tegenover de politie verklaard dat hij helemaal niet bang was.

De advocaat vond dat zijn clit ontslagen diende te worden van rechtsvervolging. Hij vond dat er wel sprake is van noodweer. "De belager riep: ik ga je doodmaken. Jij bent van mij. Toen daarop een mes werd getoond, moest mijn clit wel actie ondernemen." De belager zou de schrik van de buurt zijn die zelf al verklaarde dat hij weinig anders doet dan straatvechten. Hij wordt ook vervolgd voor een geweldsdelict, aldus de raadsman. Het slachtoffer heeft nog altijd een kogel in zijn borst.
Vonnis op 28 februari.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30