Afbeelding

Handballers SV Zwolle fileren ‘oude liefde’ Tyfoon in kolkende sporthal

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)HATTEM - De laatste keer dat het zo druk was bij een herenhandbalwedstrijd kon niemand van de aanwezigen zich heugen. De eerste Zwolse derby in jaren kenmerkte zich door een heerlijke sfeer, maar werd, zoals verwacht, nooit een spannende pot.

Voor niemand in sporthal De Marke, de indoor-thuisbasis van Tyfoon (op het Hoge Laar speelt de vereniging in de zomermaanden), komt de uitslag van 12-32 als een verrassing. Bijna het hele herenteam van SV Zwolle speelde voor de zomer nog bij Tyfoon, waardoor laatstgenoemde nu met een veredeld jeugdteam als hoofdmacht aantreedt in de derde klasse, het laagste niveau. Bij de omnivereniging zagen de handballers meer doorgroeimogelijkheden. “De technische lijn staat daar beter op papier. Er is meer perspectief bij SV Zwolle”, verduidelijkt Arjan Leusink, de assistent-trainer van Zwolle die ook van Tyfoon afkomt.

Slechts één speler verhuisde niet mee naar de BDG-hal. Ronald Maasman heeft de redenen van de overstap ook niet echt begrepen. “Ik snap het argument van doorgroeien niet. Hier is een talentvol jeugdteam. Dat hadden we dit seizoen samen moeten voegen. Maar het gras was groener aan de overkant.”

De heren die nu de stap naar Zwolle hebben gemaakt, zagen die samenvoeging niet zo zitten. Tussen het heren- en jongensteam waren wat dingen voorgevallen die de sfeer er niet beter opmaakten. “Er was een aantal momenten in het seizoen dat de jongens de problemen bij de heren oplosten, maar andersom niet. Dan denk je bijvoorbeeld aan een wedstrijdje fluiten. Rond Sinterklaas was er een voorval, waardoor de boel nog meer op scherp kwam te staan. De heren hadden wat jongens nodig voor het eerste, maar dat was de avond voor Sinterklaas en die jongens wilden niet. Dat vonden ze niet leuk”, vertelt Maasman, die als trainer van het jongensteam ook daarom wat minder voelde voor een overstap.

En dus was Maasman zaterdag verreweg de oudste speler in een groep die dit seizoen voor het eerst in de seniorencompetitie speelt. Het was pittig tegen zijn oude ploeggenoten, vond Maasman. “Het is duidelijk dat zij beter zijn. Wij moeten wennen aan het spelen tegen zulke sterke, zwaardere mannen.” Het jonge Tyfoon doet wat het kan en blijft aan het begin van de wedstrijd nog redelijk bij, maar kan niet voorkomen dat Zwolle over de dertig punten gaat. “Het belangrijkste is dat wij een lekker potje gebald hebben en dat we het publiek hebben vermaakt”, concludeert Maasman. “De sfeer was geweldig”, vond ook Leusink. “Dat is positief voor beide verenigingen en voor het handbal in Zwolle.”

Ronald Maasman van Tyfoon wordt omarmd door Luuk Broers in de Zwolse handbalderby. Foto: Paul Memelink / Sportief Zwolle

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30