College en Hardshock willen principe-uitspraak van Raad van State

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG – De Raad van State mag niet akkoord gaan met een geluidsnorm voor het Hardshock festival die is vastgesteld door de Zwolse rechtbank. Het Zwolse college van b en w en de organisatie van festival Hardshock eisten dat dinsdag in een hoger beroep bij de Raad.

Een oordeel van de Raad over de uitspraak van de Zwolse rechtbank is hard nodig, vinden de bezwaarmakers, want de uitspraak heeft grote gevolgen. Andere festivals binnen én buiten Zwolle worden door de strenge norm van de rechtbank wellicht onmogelijk. De advocaat van Hardshock sprak van feesten op dorpspleinen die voortaan niet meer kunnen worden georganiseerd, omdat ze al snel voor teveel lawaai zorgen.

Het Zwolse college is bang voor andere evenementen in de stad, waaronder de locatie Park Wezenlanden. Het steekt het college ook dat de rechtbank de beleidsvrijheid van de gemeente heeft aangetast. Het college wil bij evenementen de vrije hand hebben om maatwerk te leveren.

De omstreden uitspraak van de rechtbank volgde na bezwaren van een bewoonster van de Heinoseweg, vlakbij de Wijthmenerplas, waar festival Hardshock wordt georganiseerd. Volgens de rechtbank gelden voor evenementen als Hardshock geen landelijk geldende normen. De vergunning die het college aan Hardshock verleende voor het festival was daarom gebaseerd op wat het college aanvaardbaar vond.

Maar wat het college aanvaardbaar vond, was voor de rechtbank niet aanvaardbaar. De rechtbank ging uit van wat er binnen de woning van omwonenden nog aanvaardbaar is. En die norm van 50 decibel is beduidend strenger dan de norm die de gemeente in de vergunning voor Hardshock had vastgelegd.

Intussen is de gemeente na onderzoek tot de conclusie gekomen dat de vergunning van Hardshock inderdaad te ruime normen hanteerde. In het aangepaste bestemmingsplan voor de Wijthmenerplas zijn daarom lagere normen voor luidruchtige festivals vastgelegd. Met die normen wordt ook voldaan aan de eisen van de rechtbank.

Maar het college en de festivalorganisatie blijven ontevreden met de uitspraak van de rechtbank. Hardshock eist soepeler normen, zodat de hardcore-muziek goed tot zijn recht komt.

De Raad doet over zes weken uitspraak.

 

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30