Afbeelding
PhotoPress Images/Pedro Sluiter

OM eist werkstraf voor dodelijk ongeval 's-Heerenbroek

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Tegen een 25-jarige man uit Zwolle is donderdag negentig uur werkstraf geëist omdat hij gevaar op de weg veroorzaakte. Zijn platte wagen stond in 's-Heerenbroek nog deels op het wegdek toen een Renault er tegenaan knalde. De bestuurder van die auto was op slag dood.

Aalt W. werkt in de avonduren en zijn vrije tijd in de landbouw. Op de avond van 9 oktober 2014 reed hij naar een boerderij aan de Zwolseweg tussen 's-Heerenbroek en Zwolle met een tractor met lange aanhanger, een platte wagen. “Overdag doe ik mijn normale werk. Ik ben erna naar het loonbedrijf gegaan en daar op de tractor gestapt die al klaar stond. Ik heb eerst de lampen gecontroleerd, dat doe ik altijd”, zei hij donderdag in de rechtszaal. Zijn doel was om grasbanen te halen. Met zijn nog lege combinatie moest hij de 80-kilometerweg oversteken. Hij had dit eerder gedaan en verwachtte geen problemen. Maar eenmaal op de oprit bleek deze geblokkeerd door een auto. Dat terwijl hij zijn komst telefonisch had aangekondigd. De tractor kon er niet langs. Hij deed de werklichten aan om de tractor op een zo kort mogelijke afstand van de auto te stoppen. Hij wist dat de aanhanger nog uitstak. Iets van twintig centimeter, schatte hij in. De politie kwam na onderzoek op wel een meter veertig. Doordat de aanhanger haaks op de weg stond, zijn de achterlichten niet zichtbaar voor het verkeer. Sterker nog: door het ontbreken van reflectoren aan de zijkant van de wagen was deze vermoedelijk in het donker zeer moeilijk te zien. Hij wist dat er een auto aankwam. Op dit deel van de Zwolseweg mag 80 kilometer per uur worden gereden. Op het moment dat de auto voor hem weggereden zou worden, knalde al een auto op de achterkant van de aanhangwagen. De grijze Renault Megane raakte onbestuurbaar en kwam vervolgens op de andere rijweg en botste daar vrijwel frontaal op een tegemoetkomende Mini Cooper. Twee inzittenden van die wagen raakten gewond.

De zeventigjarige bestuurder van de Renault bleek op slag dood, al toen hij tegen de aanhanger op reed. Onder de aanhanger zat een uitstekende bevestigingspunt die circa negentig centimeter boven het wegdek hing. Deze heeft het dak van de Renault open gerist. Ondanks het ontbreken van de reflectoren ging W. er wel mee de weg op. "In principe is het dan mijn verantwoordelijkheid'', zei W. Maar is wellicht ook de eigenaar van de aanhanger deels verantwoordelijk? Ja, vond hij, “maar desondank ben ik degene die ermee rijdt.”

De officier van justitie had dood door schuld ten laste gelegd, maar kwam uit op de minder zware variant van het veroorzaken van gevaar op de weg. De raadsvrouw verzocht vrijspraak. Volgens haar was de aanhanger met 10,3 meter niet langer dan toegestaan. Ook de combinatie met de tractor was niet langer dan de 18,75 meter die is toegestaan, berekende ze. Ze vroeg om vrijspraak. Het ongeval was volgens haar slechts een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Vonnis op 10 maart.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30