EDON-Rijssen Vooruit (Kroes
EDON-Rijssen Vooruit (Kroes Hans Smit / Sportief Zwolle

Serie gemiste kansen geven EDON hoop na 2-4 verlies tegen Rijssen Vooruit

(door Mark van der Vegt)

ZWOLLE - De samenvatting van EDON – Rijssen Vooruit: zes treffers, waarvan een werelddoelpunt, een ongrijpbare Maikel Kroes (één helft), een slotfase met een bizar doelpunt én een rode kaart. Eindstand: 2-4. Dinsdag 24 mei de terugwedstrijd van de eerste ronde in de nacompetitie. “Kansloos zijn we zeker niet!”

“Hij is stijf links! Stijf links!” Het moet heerlijk zijn voor Maikel Kroes: een clubje vroegtijdig aangeschoten fans van de tegenpartij dat drie verdedigers van hun Rijssen Vooruit handige tips geeft, terwijl Kroes hen doldraait. Bal aan de voet, stijf links en ongrijpbaar. De thuisploeg heeft na een paar minuten een tegentreffer geïncasseerd die de vierde klasse ontstijgt: een vrije trap, bijna vanaf de zij- en achterlijn, wordt door speler/trainer Bas Rutten ineens in de verre hoek, tegen de binnenkant van de paal, binnengewerkt. In de 40 minuten die daarop volgen, bindt de thuisploeg Rijssen Voorruit een blinddoek om en stuurt het de bezoekers van het kastje naar de muur. Zoals wel vaker aan de hand Maikel Kroes. De linkspoot heeft alles waar de neutrale voetbalfan van geniet: techniek, snelheid, nonchalant én felheid, gestuurd door een geest waarin elk moment kortsluiting (in goede en kwade zin) kan ontstaan. Het komt er deze eerste helft allemaal uit. Het levert geweldige acties en dito kansen op.

Enig minpuntje? “We scoren maar één keer, hè”, zegt speler/ trainer Jeroen de Vries. “Terwijl we in de eerste helft toch zeker drie keer alleen voor de keeper komen. En we koppen nog een bal op de lat.” De rekening voor dat festival van gemiste kansen krijgt EDON na rust gepresenteerd. Als een foute terugspeelbal 1-2 inleidt, krijgt het binnen tien minuten nog twee doelpunten om de oren. Met 1-4 lijken de kaarten wel geschud. In de slotminuten volgt echter nog een bizar moment. EDON-invaller Jilke Hoekstra gaat achter een diepe bal aan en komt in aanraking met een verdediger. Nogal lomp. Heel Rijssen stopt met voetballen, doelman Demerci is woest en sprint naar Hoekstra. De bal rolt ondertussen voor het verlaten doel en William van Oene – toch in de buurt – tikt deze binnen. Arbiter Pekaar wijst naar de middenstip: 2-4. Frustratie en ongeloof zorgen in de resterende minuten nog voor een rode kaart voor Rijssen-spits Heesen. “Kansloos zijn we zeker niet!” zegt de Vries. “Als we spelen zoals vandaag de eerste helft én we de kansen afmaken, is 0-2 niet onmogelijk.”

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30