Afbeelding
Hans Smit / Sportief Z

Teruggekeerde Mokhtar: 'PEC Zwolle mooie club om weer door te groeien'

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Met een bijna geheel fitte, en voor de tijd van het jaar vergevorderde, selectie werkte PEC Zwolle vrijdag de eerste training van het seizoen af. Een tijd van kennismaken met nieuwelingen, of in het geval van Youness Mokhtar, weerzien met een oude bekende.

Mokhtar was één van de Zwolse smaakmakers in het eerste seizoen na het kampioenschap in de Jupiler League. Als voormalige belofte van PSV liet hij in Zwolle zien een prima Eredivisie-speler te zijn. Het leverde hem een transfer naar FC Twente op. Na een aardig seizoen werd hij voor bijna een miljoen euro verkocht aan Al Nassr, de kampioen van Saudi-Arabië. Dat avontuur duurde om verschillende redenen slechts een half jaar. “Van elke fase in je leven leer je en dit heeft ook moeten gebeuren om er weer een les uit te trekken. Ik zie het niet als een foute keuze, maar als een leermoment”, zegt de Marokkaanse Nederlander over zijn half jaar in het Midden Oosten. Voordat hij bij PEC Zwolle een contract voor 2,5 seizoen tekende verscheen er, aan het begin van dit kalenderjaar, een opvallend bericht in de media. ‘Mokhtar krijgt klappen van Turkse coach’.

“Allemaal een beetje opgeblazen”, volgens de buitenspeler, die met Kayserispor had onderhandeld, maar er niet uitkwam. De gemoederen liepen daarbij echter zo hoog op, dat het later op het vliegveld tot een confrontatie kwam. “Elk journaal, elke krant voegt er weer wat aan toe. Er is wat gebeurd op het vliegveld en daar wil ik het bij laten.” Mokhtar koos uiteindelijk voor het vertrouwde: “Ik kon wel naar meerdere clubs, maar het was voor mij gewoon fijn om naar Nederland terug te keren en voor het vertrouwde te kiezen.”

Zodra hij zich in Zwolle meldde om mee te trainen was Mokhtar in beeld als versterking. Al snel tekende hij een contract voor 2,5 jaar, maar omdat de oud-PSV’er al voor twee clubs in actie was gekomen (Jong Twente en Al Nassr) kon PEC afgelopen seizoen nog geen gebruik van hem maken. “Dat was jammer, want dat was wel de bedoeling.” Mokhtar heeft niet het idee dat hij nu met een achterstand begint, omdat hij ruim een half jaar geen wedstrijd heeft gespeeld. “Iedereen heeft vakantie gehad en iedereen begint opnieuw. Daar is de voorbereiding voor, om fit te worden en wedstrijdritme op te doen"

Mokhtar is inmiddels een speler met een voetballeven achter zich, maar is nog altijd maar 24. “Een paar jaar ouder, maar nog steeds jong. Ik heb nog steeds ambities om mezelf verder te ontwikkelen en weer door te groeien. En daar is PEC een heel mooie club voor.”

Een kleine vierhonderd man was afgekomen op de eerste training voor het nieuwe seizoen. De sfeer zat er al gelijk goed in, mede door de voorstelronde waarin trainer Ron Jans op verzoek van de supporters de nieuwelingen voorstelde. Naast een aantal spelers uit de A1 die in deze fase mogen ruiken aan het grote werk, zijn dat Anass Achahbar, Calvin Verdonk, Ted van de Pavert, Mike Hauptmeijer en Philippe Sandler.

Met de van zware blessures teruggekeerde Athanasios Karagounis en Mustafa Saymak en de mooi op tijd aangetrokken aanwinsten is de selectie van Jans in dit stadium al vrij compleet in vergelijking met vorig jaar.

“Het staat in de steigers. We staan er goed voor”, vindt Jans, die alleen Ryan Thomas en Bart Schenkeveld nog apart van de groep zag trainen.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30