GV Hercules jazzdans
GV Hercules jazzdans Hans Smit - Sportief Zwolle

Jazzdans: plezier uitstralen cruciaal

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Richting de vierhonderd ouders, broers en zusjes zitten tijdens de slotavond van het seizoen van Gymnastiekvereniging Hercules op de tribune van het Landstede Sportcentrum in afwachting van de optredens van verschillende dansgroepen. Er is een groep in het bijzonder die de aandacht trekt en de toeschouwers hoeven daar niet lang op te wachten. De nummer drie van de NK Jazzdans niveau C -16 jaar opent de avond in het Theater van de Sport.

Door de microfoon klinkt de stem van de nieuwe voorzitter Jaap Schotkamp, opvolger van de tot erelid benoemde Jan Oelen. “Hercules is een vereniging waar enorm veel kinderen plezier hebben, maar er zijn ook prestaties. We hebben verschillende districtsprijzen gewonnen en vorige week een derde plaats op het Nederlands Kampioenschap Jazzdans. Daar zijn we natuurlijk reuzetrots op.”

De vijftien meiden die de vloer betreden, ogen licht gespannen, maar dansen de spanning al gauw van zich af. Het lijkt een beetje op ballet, maar dan minder strak en acrobatisch. “Het heeft ballet-elementen, maar het is wat stoerder. Er komt ook veel streetdance in terug”, vertelt trainster Amber Onderdijk, die met Manon Knol aan haar zijde de jazzdansgroep naar dit succes leidde. Een succes dat totaal onverwacht kwam. “Het was een ontzettend grote verrassing. We waren als negende geëindigd in de voorronde en er mochten negen naar de NK."

Een van de aspecten waar de meiden van Hercules goed op scoorden in Rotterdam was de uitstraling, één van de belangrijkste elementen in jazzdans. “Je moet het publiek weten te entertainen. Laten zien dat je voor hen danst. Ik heb ze wel eens meegegeven om thuis voor de spiegel te gaan dansen terwijl je er helemaal geen zin in hebt. En daarna een keer heel overdreven enthousiast voor de spiegel te gaan dansen. Dan zie je het verschil. Je moet plezier uitstralen”, aldus de 26-jarige Onderdijk, die zelf in 2008 tweede werd op de NK niveau C. Hercules deed dit jaar voor het derde jaar op rij mee aan de NK jazzdans en voor het tweede jaar op rij met dezelfde groep.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30