Afbeelding
Erik-Jan Berends

In boek ‘Rood Licht’ strijdt Jane Lasonder tegen prostitutie en mensenhandel

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – De Zwolse, van Britse origine, Jane Lasonder doet in ‘Rood Licht’ een boekje open over de wereld van prostitutie en mensenhandel. Haar uitgave verscheen op 10 juni en is nu al toe aan een tweede druk. De auteur wil graag dat mensen de ogen openen voor deze mensonterende wereld en ze wil de prostituees helpen.

Ze interviewde de vrouwen, soms met gevaar voor eigen leven, in Nederland, Engeland en Israël. “Vaak zijn het niet hun pooiers die ze het ergste vinden. Ze weten dat het meestal criminelen zijn”, begint Lasonder. “Het zijn de busladingen scholieren die langs de ramen trekken. Die vervullen de vrouwen van verdriet. Ze worden lachend als attractie bekeken. Dan missen ze hun eigen kinderen en breken hun harten. Ik heb het met eigen ogen gezien, ben bij ze geweest en heb ze gesproken.” De Zwolse vroeg zich af hoe ze kon helpen. “Ik ben een kleine vrouw en kan niet zo goed Nederlands. Maar ik voelde toen dat ik mijn ervaringen moest opschrijven.”

Excursies

Met haar vriendin Esther Vorsterman van televisiezender Family7 bezocht ze een bijeenkomst van prostituees. Zo kwam ze ook in contact met Frits Rouvoet, broer van voormalig ChristenUnie partijleider André Rouvoet, die met organisatie Bright Fame vrouwen uit de prostitutie probeert te helpen. “Hij leerde me dat we ons moeten focussen op de vrouwen”, aldus Lasonder. “Verder vind ik het heel belangrijk dat scholen stoppen met excursies naar de Wallen. Ik laat me in ieder geval graag door scholen uitnodigen, voordat ze tóch gaan, om te vertellen wat er werkelijk gebeurt. Er zijn ook voorbeelden dat wat labiele meisjes uit deze excursies met mooie praatjes worden geronseld. Dus dergelijke uitjes zijn ook niet ongevaarlijk.”

Een ander punt dat de schrijfster benoemt, is dat de Kamer van Koophandel (KvK) zorgvuldiger moet zijn bij het inschrijven van prostituees. “Slachtoffers van mensenhandel spreken meestal geen Nederlands en moeten van hun pooiers gedwongen mee voor de inschrijving. De KvK zou de vrouwen even apart moeten verhoren in een spreekkamer om er zeker van te zijn dat ze niet worden gedwongen.” Lasonder zegt met eigen ogen te hebben gezien dat de vrouwen vaak trauma’s hebben, terwijl ze, evenals ieder mens, ook hun talenten hebben.

Een ontwikkeling die ze herkent uit haar eigen leven dat Zwollenaar Henk Stoorvogel drie jaar geleden in het boek ‘Hé Jane’ optekende. Zij kende een leven van een traumatische opvoeding met misbruik, het verlies van een kind van acht dagen oud en bijna dood. Het deed het zelfvertrouwen van Lasonder dalen tot een dieptepunt. “De traumatoloog adviseerde me mijn ervaringen in beelden te uiten”, vertelt ze. “Zo ben ik met fotografie begonnen. Inmiddels heb ik een prijs gewonnen bij het blad Focus en ben finalist-fotograaf voorde Miss en Mister Avantgarde Nederland competition. Ik mag met een mister-model op stap voor opdrachten. Als ik win, ben ik Avantgarde fotograaf Nederland van het jaar. Ofwel, ik heb m’n talenten ontdekt en onder meer de fotografie heeft me m’n zelfvertrouwen zo weer terug gegeven.”

CenterParcs

Dat ze niet meer over zich laat heenlopen, werd wel duidelijk toen ze onlangs een vakantiepark van CenterParcs bezocht. “In dat familiepark werden rondleidingen over de Wallen aangeprezen”, zegt ze verontwaardigd. Ze plaatste haar ontdekking op social media en kwam uiteindelijk in contact met de manager. Lasonder: “Hij reageerde geweldig. Er kwam een bestuursvergadering en het beleid werd veranderd. Twee dagen later zijn de borden weggehaald en sindsdien worden deze excursies er niet meer aangeprezen.”

Noodnummers

Naar aanleiding van haar boek is ze tevens uitgenodigd bij een kadettenschool in de Verenigde Staten, waar ze mariniers zal toespreken. “De boeken worden ook uitgedeeld op de Wallen”, vervolgt ze haar verhaal. “Het boek is klein, dus de vrouwen kunnen het gemakkelijk onder het matras leggen. Er staan ook allemaal noodnummers van organisaties in. De opbrengst van het boek gaat naar de organisatie waar we op dat moment mee werken.”

Mindset

Lasonder beseft dat ze het probleem van prostitutie en mensenhandel niet in haar eentje kan oplossen. “Ik hoop dat mensen hun ogen openen en een andere mindset aannemen. Het probleem is wereldwijd, maar ik probeer op deze wijze een steentje bij te dragen.”

Het boek Rood Licht is te koop via www. Redalertbook.com, bij boekhandel Westerhof in Stadshagen en www.scholtenuitgeverij.nl.

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 23 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32