Nico Rienks met Zwols Historisch Tijdschrift over Zwolse Olympiërs.
Nico Rienks met Zwols Historisch Tijdschrift over Zwolse Olympiërs. Pedro Sluiter

Rienks wordt nog dagelijks herinnerd aan zijn gouden olympische medailles

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Bijna exact twintig jaar nadat hij met de Holland Acht goud veroverde in Atlanta krijgt Nico Rienks in het boothuis van de Zwolsche Roei- en Zeilvereniging de ‘olympische editie’ van het Zwols Historisch Tijdschrijft overhandigd door Steven ten Veen van het Historisch Centrum Overijssel.

Ten Veen schreef een artikel over Zwolse olympiërs. Het artikel richt zich vooral op sporters die voor de Tweede Wereldoorlog meededen, maar ‘de cover’ is weggelegd voor Rienks, met twee gouden en één bronzen medaille de meest succesvolle Zwollenaar. Rienks verhuisde op zijn vierde van Tiel naar Zwolle en leerde roeien bij de Zwolsche Roei- en Zeilvereniging (ZRZV). Tijdens zijn roeicarrière woonde hij in Amsterdam, maar sindsdien is Zwolle weer zijn thuisstad. “Ik voel me een Zwollenaar”, zegt Rienks.

Gemiddeld één keer per dag wordt hij herinnerd aan zijn successen. “Mensen die het gezicht en de naam combineren zegmaar, of die je denken te kennen van vroeger.” Vervelend heeft hij de aandacht nooit gevonden. “Behalve in het eerste jaar na 1996. Als je dan eens in een winkel kleren staat te passen, vond ik het wel eens genant... Dat mensen met je op de foto willen enzo. Daar ben ik niet zo van. Wat ik wel leuk vind, is als mensen me bedanken omdat ze zo hebben genoten van die wedstrijd.”

Na zijn gouden medaille in Atlanta (1996) was dit veel ‘erger’ dan na zijn goud in Seoul, in 1988. ”Die eerste maakte veel meer indruk op mezelf, maar voor de buitenwacht was die tweede veel groter.”

Het sportleven van Rienks veranderde na het goud in Seoul, waar hij met Ronald Florijn de snelste was in de dubbeltwee. ”Het is frappant: voor die tijd wonnen we niets. Na Seoul hebben we nog zeven medailles gewonnen. Mijn sportleven werd heel anders. De onbevangenheid was er van af. Op een gegeven moment ben je min of meer verplicht een medaille te halen.”

Voor Atlanta waren de verwachtingen dan ook hoog gespannen. ”Wij werden toen meer gevolgd. Ik was vlaggendrager dus was een beetje een bekende Nederlander geworden. En we bliezen zelf ook wel hoog van de toren”, weet Rienks nog.

Rienks is nog nauw betrokken bij het Nederlandse roeien, maar houdt zich ver van het coachen van zoon Ralf, die vorig jaar wereldkampioen in een acht bij de junioren werd. “Heel af en toe roep ik wel eens wat, maar ik coach hem pertinent niet.”

Rienks heeft twee jaar geleden samen met andere oud-roeiers een project opgezet voor de Spelen van 2020. Het doel is om met een dames acht goud te veroveren in Tokyo. In de huidige 'acht' zit ook een Zwolse, te weten Monica Lanz. Zij komt in actie op de Spelen in Rio (5-21 augustus).

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 23 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32