Anne Nijland.
Anne Nijland. Pedro Sluiter

‘Als je je er zo druk om maakt, waarom ga je dan zelf niet weer voetballen?’

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij) ZWOLLE - Anne Nijland was al twee jaar gestopt met prestatief voetbal toen hij, als toeschouwer bij SV Zwolle, besefte dat hij zich wel erg druk maakte over wat er binnen de lijnen gebeurde. De voetballer in Nijland (28 jaar) hunkerde blijkbaar naar een rentree op de velden en de voetballiefhebber in hem zag in het verzorgd voetballende elftal van Joshua Nijlant de ideale omgeving voor die rentree.

Elf jaar na zijn debuut in het eerste elftal van ZAC, en twee jaar na zijn vervroegde ‘voetbalpensioen’, keert Nijland terug op het niveau waar hij begon, in de derde klasse op zondag. “Ik ben weer terug bij af”, grapt de aanvaller, die via ZAC, SVI en Rohda Raalte bij WVF terechtkwam. In Westenholte voetbalde hij vier seizoenen in de eerste klasse, alvorens hij vanwege een veranderde privé-situatie (studie, huis kopen, tweede kindje) besloot om, tijdelijk, te stoppen met prestatief voetbal. “Als je bij een eersteklasser selectievoetbal speelt, kun je dat niet half doen. Ik kon er niet meer vol voor gaan, dus ik dacht: ‘ik stop.’ Eerst voor een seizoen, dat is iets langer geworden.”

Zaalvoetballend in de WRZV-hallen merkte de rasvoetballer -een beweeglijke, razendsnelle aanvaller die het spel goed leest- dat hij de geur van het gras, en alles wat daar bij komt kijken, miste. “Wat je echt mist is: een trainingsveld, een trainer, oefeningen, kleedkamer voor de wedstrijd, wedstrijdbespreking. Dat klinkt heel simpel, maar als je daar dan zit voor zo‘n wedstrijd, dan voel je: ‘ja, het gaat weer ergens om.’ Je gaat de wei weer in om ergens voor te voetballen. Dat is een lekker gevoel, man.”

Druk maken langs de lijn

“Ik stond eind vorig seizoen te kijken bij SV Zwolle, met de moeder van Ingmar Jonker, en ik kon me zo druk maken. Dus ik zei op een gegeven moment tegen die rechtsback. ‘ga, nou eens aan die zijlijn staan, ga eens wat dieper.’”

“Als je je er zo druk om maakt, gaan dan alstjeblieft weer zelf voetballen”, kreeg Nijland mee. Via Jonker was het contact met trainer Nijlant snel gelegd en dus is de Zwollenaar vanaf dit seizoen terug op de velden. Weliswaar op een lager niveau dan wat hij gewend was, maar wel in een ideale omgeving. “Ze wilden mij graag hebben en dat vertrouwen voel ik. Zoals Zwolle en de hele ploeg zich naar mij heeft opesteld, zo wil je het en daar moet je ook tevreden mee zijn. Ik denk echt helemaal niet aan weer een stap hogerop.”

Nijland roept de mensen op om te komen kijken bij SV Zwolle, een ploeg die onder Nijlant altijd verzorgd voetbal probeert te spelen “Het Barcelona van Assendorp, haha. Het is misschien ‘maar’ derde klasse, maar voor een neutrale toeschouwer denk ik heel leuk om naar te kijken.”

Afbeelding
Tafeltennis Zwolle organiseert dertiende Diederik Steunenberg Toernooi Sport Ingezonden 13 uur geleden
Jan Besselink en Wiepke van Erp Taalman Kip tijdens de Huurdersdag van SWZ en De Woonkoepel.
SWZ: 'Huurverhoging van 5,3 procent is niet te voorkomen' Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Slachtoffer schietpartij Sky High zou op dodenlijst staan Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13