Queensy Menig
Queensy Menig Pedro Sluiter

PEC van laatste plaats na eerste uitzege sinds februari

· leestijd 1 minuut Sport

ROTTERDAM – PEC Zwolle is niet meer de hekkensluiter in de eredivisie. Door de 0-2 overwinning bij Excelsior, de eerste uitzege sinds 19 februari, klimt het naar de dertiende plaats.

De weg naar boven is ingezet. Na een zwaar teleurstellende seizoenstart pakte de formatie van trainer Ron Jans zeven punten in de laatste drie duels. Voor iets minder dan vierduizend toeschouwers boekte PEC op Woudestein de tweede zege van deze competitie. Na een matige eerste helft kwam PEC sterk uit de kleedkamer en via een passje van Youness Mokhtar maakte Queensy Menig de 0-1, zijn tweede goal van dit seizoen. De jacht van Excelsior op de gelijkmaker bracht de thuisploeg niet veel meer dan wat gevaarlijke schoten, die gesmoord of gekeerd werden.

PEC liet het aanvankelijk na om de wedstrijd te beslissen. Op aangeven van invaller Ryan Thomas, terug na blessureleed, miste Menig een dot van een kans. Pas toen Excelsior met tien man kwam te staan, doordat Luigi Bruins geblesseerd uitviel en trainer Mitchell van der Gaag al drie keer gewisseld had, viel de bevrijdende 0-2. Twee minuten voor tijd zette Django Warmerdam, die gevonden werd door Thomas, goed door en plaatste hij de bal keurig in de verre hoek. Vorige week redde de Ajax-huurling een punt door kort voor tijd tegen Twente de 2-2 binnen te schieten. “Het zijn erg mooie weken”, sprak de middenvelder voor de camera van de NOS. “Je krijgt je kans en als je dan in twee wedstrijden beslissend kan zijn, dan is dat heel mooi natuurlijk.”

Trainer Jans gaf na afloop toe dat hij in de pauze ‘de ouderwetse donderspeech’ van stal had gehaald. “Ik was zo kwaad. Ik was zo teleurgesteld in de passiviteit”, zei Jans. “We hebben de opbouw veranderd en gezegd ‘we gaan nu gewoon gas geven.’ Dat is misschien wel een les van andere wedstrijden. Je wint wedstrijden vaak in de tweede helft. Als je in de eerste helft ook alles afjaagt, wordt je steeds meer moe. Nu, en dat was niet de bedoeling, hebben we onszelf wat te veel gespaard in die eerste helft. Dan kun je in de tweede helft veel meer druk zetten.”

Komende week is PEC twee keer te bewonderen in het eigen Mac3Park stadion. Donderdag is de wedstrijd in de KNVB Beker tegen VVV Venlo. Aanvang: 18.30 uur. De derby tegen aartsrivaal Go Ahead Eagles staat zondag op het programma, vanaf 12.30 uur.

Afbeelding
Tafeltennis Zwolle organiseert dertiende Diederik Steunenberg Toernooi Sport Ingezonden 13 uur geleden
Jan Besselink en Wiepke van Erp Taalman Kip tijdens de Huurdersdag van SWZ en De Woonkoepel.
SWZ: 'Huurverhoging van 5,3 procent is niet te voorkomen' Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Slachtoffer schietpartij Sky High zou op dodenlijst staan Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13