Stadkamer zoekt met BuurtCultuur & Amateurkunst de verbinding en samenwerking

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)
ZWOLLE – De Fakkelteit heeft donderdag in Poppodium Hedon tijdens het evenement Zwolle (a)Live! ‘Onze Cult’, een nieuw nummer en videoclip gelanceerd. De presentatie vormde tevens de aankondiging van de nieuwe pijler BuurtCultuur & Amateurkunst van Stadkamer.

Kwartiermakers wijkgericht werken, Ilona Kevelham en Yvon Haan, zijn de afgelopen maanden de stad in gegaan op zoek naar de witte vlekken, wensen en behoeften naar kunst en cultuur. “De inzet was daarbij dat kunst en cultuur moeten leiden tot participatie. Dat mensen, instellingen en culturele initiatieven elkaar daardoor ontmoeten en met elkaar verbinden.” Bij die zoektocht bezocht het duo ook De Fakkelteit, de jongerenformatie onder leiding van Philip van Vorstenbosch en Rico die welzijnsorganisatie Travers als maatschappelijk project is gestart. Ze speelde ook op Koningsdag voor de koninklijke familie. Met muziekteksten en rap laten zij zich uit over de wereld om hen heen.

Wat is cultuur voor jou? Hoe wil je leven in jouw straat? Het zijn enkele van de talrijke vragen die de bandleden kregen voorgeschoteld. “Fantastisch hoe ze daarop reageerden”, zegt Kevelham. “Zij konden zich prima verwoorden en zien cultuur duidelijk als voorwaarde om met elkaar te kunnen leven. Dat was voor ons reden om ze een raptekst te laten schrijven en hierbij een videoclip te laten maken waarin jongeren zich uitspreken wat cultuur voor hen is.”

Tijden hun onderzoek en in gesprekken ervaarden Kevelham en Haan dat de term ‘wijkgericht werken’ als zeer ambtelijk werd ervaren door wijkbewoners en ‘cultuurparticipatie’ en 'community-art' als een containerbegrip. “We zijn uitgekomen op de titel BuurtCultuur, waarbij we tot de conclusie zijn gekomen dat dat dicht bij amateurkunst ligt en vaak zelfs overlapt. Vandaar dat we voor Stadkamer op BuurtCultuur & Amateurkunst zijn uitgekomen. Dit wordt samengevoegd tot één pijler.”

Het duo gaat binnenkort de wijken in als aanjagers, adviseurs en verbinders. “We gaan naar wijkverenigingen, zorginstellingen en kijken wat de wijkopgaves zijn. Via cultuur kan bepaalde problematiek worden verholpen, bijvoorbeeld voor mensen die in een isolement leven of statushouders. ‘Jij doet er toe’, is de kern van het verhaal. Via cultuur willen we de leefbaarheid bevorderen”, aldus Kevelham.

Met de introductie van De Fakkelteit werd de komst van deze ontwikkeling aangekondigd en wordt geprobeerd vooral ook jongeren aan te spreken. Kevelham: “In november wordt iedereen uitgenodigd voor een bijeenkomst op 8 december, waar het BuurtCultuurFonds wordt gelanceerd. De bezoekers krijgen dan informatie hoe ze steun voor hun initiatieven bij Stadkamer kunnen aanvragen. Als ze aan de criteria voldoen, zorgt Stadkamer voor de steun en zoekt ze samenwerking met partijen die de initiatiefnemer behulpzaam kunnen zijn.”

Kijk voor meer informatie op www.stadkamer.nl.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30