Pionier bubbling-muziek draait zondag in Het Langhuis

· leestijd 1 minuut Cultuur

Aanstaande zondag 30 oktober om 16:00 uur is de finissage van de tentoonstelling Mei Mei in kunstruimte Het Langhuis. De jonge Curacaose kunstenaars die een maand lang in Het Langhuis werkten presenteren hun eindresultaat. Ze sluiten af met een Farewell Speech en presenteren een videoperformance gemaakt door Roxette Capriles op Curacao. DJ Moortje reflecteert aansluitend op het thema Mei Mei met een dj-set van een uur.

De afgelopen week was DJ Moortje veelvuldig in het nieuws vanwege de premiere van de documentaire ‘Bubbling: Bandje 64’ van Top Notch en VICE Benelux. Op 19 oktober werd de documentaire gepresenteerd in de Melkweg in Amsterdam. En ook tijdens het Amsterdam Dance Event werd uitgebreid aandacht besteed aan deze pionier van een muziekstroming die grote invloed heeft op bekende DJ’s als Hardwell, Afrojack en Chuckie. Zij bewonderen openlijk het werk van DJ Moortje en MC Pester. Moortje mixt Jamaicaanse, Caribische en Amerikaanse muziek zoals reggae, dancehall, r&b en hiphop.

Bubbling is een muziek- en dansstroming die ontstond in de jaren negentig in de Antilliaanse gemeenschap in de achterbuurten van Den Haag en Rotterdam. De eerste keer was deze muziek te horen in 1988 in discotheek Voltage in Den Haag waar DJ Moortje en MC Pester het Nederlandse publiek kennis lieten maken met deze nieuwe muziekstroming. Het muziekgenre is één van de Nederlandse muzikale exportproducten. Bubbling is versnelde Jamaicaanse muziek, een vroege vorm van dancehall, en in een later stadium ook een combinatie met versnelde R&B en Hiphop.

De tentoonstelling Mei Mei toont werk van de jonge Curacaose kunstenaars Adriana Escobar, Kiem Loon Chen, Harley Davelaar, Vanessa Emerenciana en Roxette Capriles. Vijf talenten, afgestudeerd aan Nederlandse kunstacademies en allen alumni van het Instituto Buena Bista (IBB) op Curaçao. Het IBB, een initiatief van David Bade en Tirzo Martha is van grote betekenis voor het kunstklimaat in Curaçao. Het werk van David Bade zelf is nog t/m 15 januari 2017 te zien in Museum de Fundatie onder de titel ‘SlowBade.’

Bekijk hier de trailer van de documentaire ‘Bubbling: bandje 64’

https://www.youtube.com/watch?list=PL2laONKs0fpe2hHEdyhQfLfF0c5WwfGOf&v=r52YzZ5vM_8

Meld je nu aan voor de finissage van de tentoonstelling Mei Mei via https://www.facebook.com/events/666919776804898

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30