Lodewijk de Vries met Salverda Trofeeën
Lodewijk de Vries met Salverda Trofeeën Hans Smit

De Vries gaat aan kop, maar verwacht Salverda Trofee niet opnieuw te winnen

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij) ZWOLLE - Qua herstel duurt het tegenwoordig wel een dagje langer, maar de 35-jarige Lodewijk de Vries vindt het doel nog altijd makkelijk. Halverwege het seizoen is de Zwolse goalgetter koploper in de Salverda Topscorerscompetitie met negentien punten.

Negentien doelpunten in één seizoenshelft. En dan heeft De Vries ook nog eens vier duels gemist vanwege een blessure. Een garantie voor doelpunten, dat is de Zwolse spits altijd geweest. Maar voor hoe lang nog? Dit seizoen bereikte hij de mijlpaal van 250 competitiedoelpunten. 'Loki' weet nog niet precies wanneer hij zijn kicks aan de wilgen hangt, maar de kans is heel klein dat hij na 17/18 nog speelt. “Aan de ene kant denk ik: ’het is wel een keer mooi geweest.’ Aan de andere kant hoor ik van iedereen ‘het gaat goed, je bent fit. Je bent toch gek als je stopt.’ Scoren blijft altijd leuk. En volgend jaar begin ik met de trainerscursus. Misschien dat ik nog een jaar doorga en daarna meteen als trainer ergens kan beginnen.”

Met Zwolsche Boys ging het in de eerste seizoenshelft wat minder crescendo. De op voorhand tot favoriet bestempelde ploeg in 4C, ook door trainer Jan Verheijen zelf, ligt halverwege acht punten achter op Swift ’64 en drie op Reaal Dronten. “Het is af en toe heel moeilijk voetballen. Het is echt vechtvoetbal”, merkt De Vries, die benadrukt dat Zwolsche Boys veel last heeft gehad van blessures. "Tegen Kampen (1-1) en Swift (3-0 verlies) missen we vijf basisspelers. Dat is te veel.”

Het probleem van Verheijen is dat hij op het middenveld en in de aanval een overdaad aan goede spelers heeft, maar in de achterhoede te weinig. Zwolsche Boys maakt veel doelpunten, maar krijgt er ook veel tegen.

Halverwege het seizoen wordt de top van het Salverda Trofee-klassement gevuld met de bekende namen. Achter De Vries en de Berkum-aanvallers Chris van der Meulen en Johnsen Bacuna vinden we Gework Petrosjan, Marc van der Meulen en Lennart Prins. Terug van weggeweest is Anne Nijland. Het loopwonder van SV Zwolle staat, met tien goals in de derde klasse, voorlopig op de vierde plaats. Spelers van Dieze West, de laatste jaren altijd goed vertegenwoordigd, ontbreken in de top tien. Saba Gwedelidze en Jaouad Akloud scoorden het vaakst (vier keer) voor de ploeg die het zo zwaar heeft in de hoofdklasse.

Petrosjan maakte vorig seizoen de meeste doelpunten (24) en eindigde op een gedeelde derde plaats in de topscorerscompetitie. De spits en aanvoerder van CSV ‘28 heeft er nu 13 gemaakt. Hij verzuchtte vorig seizoen al dat het heel moeilijk was om als vierdeklasser de trofee te winnen. De Vries denkt ook niet dat hij het dit seizoen gaat redden. “Chris of Bacuna wordt het toch wel. Dat gaat keer twee.”

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30