Voorzitter Harro Velthuis bij SVI met de rubberkorrels.
Voorzitter Harro Velthuis bij SVI met de rubberkorrels. Pedro Sluiter (archief)

Twijfel over rubberkorrels bij nieuw aan te leggen velden in Zwolle

· leestijd 2 minuten Sport

ZWOLLE – Gemeenten en sportclubs die zaten te wachten op de uitkomst van het RIVM-onderzoek naar de mogelijke gevaren van het spelen op kunstgras met rubbergranulaat zijn gerust gesteld.

Opluchting bij onder meer SVI, dat veld 2 heeft ingestrooid met de rubberkorrels. “Als vereniging zijn we blij met deze uitkomst. Stel je voor dat het geen goede uitslag was geweest. Dan hadden we een groot probleem met z’n allen gehad. We hadden overigens wel alle vertrouwen in de uitslag. Maar dat moest nog wel even bevestigd worden”, zegt voorzitter Harro Velthuis, die stelt dat er geen onrust is geweest bij de leden van SVI over de mogelijke gevaren. “We hebben zeggen en schrijven 2 mailtjes gehad en verder ben ik er ook niet op aangesproken.”

Het recente onderzoek van de RIVM ten spijt, de zweem van gezondheidsgevaar zal over de velden met rubberkorrels blijven hangen, ondanks dat uit het onderzoek blijkt dat de hoeveelheid schadelijke pak’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) in een korrel ruim binnen de norm valt. Die zweem wordt versterkt door gemeenten die het RIVM-onderzoek niet wilden afwachten en besloten om niet meer op de korrels te spelen. De gemeente Zwolle vindt dat te ver gaan en vertrouwt op de uitkomst van het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu.

Rubberkorrels in Zwolle

Naast SVI hebben vier andere clubs in Zwolle te maken met de rubberkorrels. Dieze West en Ulu Spor spelen op het Hoge Laar op rubbergranulaat, Vv Wijthmen heeft het trainingsveld ingestrooid met rubberkorrels en vv Berkum het veld in de zogenaamde mini-arena. Andere kunstgrasvelden in de provinciehoofdstad zijn ingestrooid met kunststof infill (TPE).

Vervanging kunstgrasvelden

De gemeente Zwolle wil de komende tijd benutten om te onderzoeken of de planning van de vervanging van kunstgrasvelden moet worden aangepast. WVF en Berkum zijn op basis van de levensduur in 2017 aan de beurt voor vervanging. “Wij zijn pas over een aantal jaren aan de beurt bij SVI. Dan gaan wij zeker het gesprek aan met de gemeente of het niet verstandig is om geen rubber, maar kurk te gaan gebruiken. Maar ik denk dat de gemeente dat zelf ook wel overweegt”, aldus Velthuis.

“Willen we aan dat schema vasthouden of vinden we dat die rubberkorrels er eerder uitmoeten en wanneer dan wel? Dat zijn dingen waar we de komende tijd over na moeten denken, want daar zit een kostenplaatje aan. Met het geld dat we nu hebben, kunnen we maar beperkt vervangen. Daar willen we even de tijd voor nemen om daar zelf, en met de clubs, over na te denken”, aldus Karin Optijn, woordvoerder van sportwethouder Rene de Heer.

“Het is ondertussen ook een gevoelskwestie geworden. Ik heb inmiddels ook gemeenten gehoord, die zeggen: ‘wij gaan het zekere voor het onzekere nemen en willen al die rubberkorrels eruit.’ Wij zien geen reden om nu acuut in te grijpen, want volgens het RIVM is het verantwoord. Dus we nemen even meer tijd om te kijken wat we er op termijn mee willen.” De verwachting is dat de gemeente ergens in januari, februari 2017 meer hierover naar buiten brengt.

Bekijk hier het bericht over het RIVM-onderzoek op de website van de gemeente Zwolle.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30