Afbeelding
Privé-collectie Jules Schelvis

Gedachtenisbijeenkomst in Oosterkerk op 4 mei

· leestijd 1 minuut Algemeen

Het is al jarenlang een goede traditie dat op 4 mei voorafgaande aan de Stille Tocht en de plechtigheid aan het Ter Pelkwijkpark een gedachtenis wordt gehouden in de Oosterkerk.

Ook dit jaar zullen 72 rozen (voor ieder jaar één) door aanwezigen in een bol van prikkeldraad worden gestoken. Na de gedachtenis worden deze rozen bij het monument neergelegd. Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en het oorlogsgeweld sindsdien en we realiseren ons dat sinds 1945 de wereld nog geen dag vrij van oorlog is geweest.

Op initiatief van de Gemeente Zwolle zal op 4 mei een permanente tentoonstelling in de Synagoge aan de Samuel Hirschstraat worden geopend over het leven van Selma Engel-Wijnberg. Zij was lid van de familie Wijnberg, die een kosjer hotelrestaurant hadden op de Veemarkt 23.

Voor de handelaren die elke vrijdag de veemarkt bezochten was Hotel Wijnberg de plek om onder het genot van een kop koffie zaken te doen. In 1942 werd het hotel door de Duitsers in beslag genomen en werd de familie op transport gezet. Het hele gezin kwam om in Auschwitz, behalve Selma, die in Sobibor belandde. Zij wist na de opstand bij Poolse boeren onder te duiken om na de oorlog naar Zwolle terug te keren. Met haar man vertrok ze naar de Verenigde Staten, waar ze nog steeds woont.

In de gedachtenis op donderdag 4 mei a.s. zal het verhaal van de familie Wijnberg speciale aandacht krijgen. Zij zullen ook met een delegatie familieleden aanwezig zijn. Als vast onderdeel van de jaarlijkse traditie zal het Kaddiesj voor de zes miljoen joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog gezegd worden. Tevens zullen de winnaars van de gedichtenwedstrijd onder Zwolse scholieren hun winnend gedicht voorlezen. De muzikale medewerking wordt dit jaar weer verleend door het koor Blent uit Zwolle.

De gedachtenis, die georganiseerd wordt door het Podium van Kerken, het Humanistisch Verbond en de Joodse Gemeente begint precies om 18.30 uur in de Oosterkerk en u kunt, als u dat wilt, vanuit de kerk aansluiten bij de Stille Tocht, die ongeveer 19.15 uur vertrekt vanaf de Spinhuisbredehoek (de voormalige gevangenis) en langs de Oosterkerk komt.

Op vrijdag 21 april is de uitreiking van de gedichtenwedstrijd in de Oosterkerk. Hierbij zal René de Heer, wethouder, aanwezig zijn. Voor de pers is er mogelijkheid tot het nemen van foto’s. De uitreiking begint om 16.15 en zal ongeveer een half uur duren.