IFC Zwolle team 2017/2018. Staand tweede van rechts Yassine Assa
IFC Zwolle team 2017/2018. Staand tweede van rechts Yassine Assa Richard Tennekes

Fanatiek en betrokken: ‘Wij zijn zelf de club’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Maandag 11 september begint het zaalvoetbalseizoen van de KNVB en in Zwolle staan de twee hoogst spelende teams gelijk tegenover elkaar. In het Landstede Sportcentrum trappen SVI en IFC Zwolle hun seizoen in de topklasse af. Om de zaalvoetbalambities kracht bij te zetten verschijnt IFC Zwolle dit seizoen zelfs met een tweede team aan de start, dat begint in de hoofdklasse.

Ondanks dat SVI al langer in de topklasse, het derde landelijke niveau, uitkomt, lijken de straatvoetballers van IFC Zwolle op voorhand favoriet. De concurrentie is toegenomen, wat heeft geleid tot de oprichting van een tweede team, er wordt vaker met een vaste kern gespeeld en bovenal: de honger naar succes is groot. In de bekerwedstrijd tegen RKSV Driel spat de gedrevenheid eraf bij IFC Zwolle. De hoofdklasser wordt op een kansloze 8-3 nederlaag getrakteerd. Bovenin meedraaien in de topklasse is dit seizoen het doel en dat is op voorhand al een verschil met SVI, dat afgelopen seizoen degradeerde maar door de afmelding van een team toch in de topklasse mocht blijven. Alleen maar goed nieuws, beaamt Jesse Betaze als hij het veld afloopt na het bekerpotje. “We hebben een nog betere uitstraling door de nieuwe outfits. En er zijn veel goede spelers bijgekomen.”

Betaze is niet bang dat hij zijn plaats in het eerste kwijtraakt. “Het maakt me niet uit of ik in 1 of 2 speel. Ik wil wat moois neerzetten met al die jongens. Hopelijk kunnen we met beide teams promoveren”, zegt Betaze, samen met Yassine Assa oprichter van het Zwolse ‘zaalvoetbalproject’. Beide zijn ook maatschappelijk betrokken en in Serkan Gözmen van WeMessage vonden ze een nieuwe geldschieter die dat ook is. “Hij is vooral vanuit gunning betrokken. Hij steunt ook andere voetbalprojecten in het land, zoals ‘Elk kind een bal’”, zegt Assa over de nieuwe sponsor, die (nog) niet in de naam betrokken wordt. “Daar hebben we het wel over gehad, dat zou ook nog kunnen komen, maar de basis is IFC Zwolle.”

‘Wij zijn zelf de club’

IFC Zwolle toonde afgelopen seizoen al haar maatschappelijke gezicht door op vrijwillige basis jongens te trainen, zaalvoetbaltoernooien te organiseren en op pleintjes (in Holtenbroek) met jongeren te voetballen. “We hebben ook een jeugdteam opgericht vorig jaar. Die jonge jongens proberen we ook naast het voetbal te coachen op normen en waarden en dat soort dingen. Leuke bijkomstigheid is dat ze goed kunnen voetballen. Zoals vorig jaar met een keepertje, Robbert den Dunnen, die met Jong Oranje mee mocht en nu jeugdinternational is. Het loopt een beetje parallel aan mijn werk (buurtsportcoach in Holtenbroek voor Travers, MdR). Het gaat vooral om jongens uit de buurt en die proberen we middels voetbal sterker te laten worden in de maatschappij. Dat proberen we met onze zaalvoetbalvereniging ook. Er is bijvoorbeeld ook een jongen uit het speciaal onderwijs betrokken bij het team. Wij zijn zelf de club, wij bepalen de cultuur”, aldus Assa.

Mutaties

“We hadden al veel leden, maar waren maar met één team bij de KNVB ingeschreven. Nu we vorig jaar kampioen zijn geworden in de hoofdklasse zijn we nog interessanter geworden voor andere spelers”, aldus Assa, die het ons-kent-ons-gehalte benadrukt. “Het zijn allemaal vrienden en bekenden van elkaar.”

De meest in het oog springende transfer van IFC Zwolle was die van een vertrekkende speler. Romano Luhukay maakte zoveel indruk dat hij bij WSV Apeldoorn een kans heeft gekregen in de eredivisie. Verder zijn Nejim El Atiaoui, Jaouad Akloud en Djabir Mazouz vertrokken naar WRZV Zwolle, dat uitkomt in de hoofdklasse. Wahid en Nima Shimeri en Dani Lohman bewandelden de omgekeerde weg. Daarnaast heeft IFC Zwolle met Alex Grafhorst en Eser Elmali nu ook de beschikking over twee prima keepers.

Assa sprong zelf nog wel eens bij als het nodig was, maar heeft op dat vlak geen enkele illusie meer. “Ik heb dat zelf allemaal gedaan. Ik vind het nu leuk om deze jongens de ruimte te geven en om me te ontwikkelen als coach. Ik heb vorig jaar ook TC III gehaald in de zaal. Je kunt het blijven proberen, maar er kwamen andere dingen op mijn pad. De zaalvoetbalvereniging, de voetbalschool (AJ Soccerdreams, met Gillian Justiana, red). Daar wil ik mee doorpakken.”

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30