Afbeelding
Hans Smit

Mogen wordt moeten voor hockeydames

· leestijd 1 minuut Sport

(door Arnoud de Vries)

ZWOLLE - Van mogen naar moeten, mede door een veranderende competitieopzet. Bij de dames van HC Zwolle is de vrijblijvendheid eraf. Voorlopig gaat dat voortvarend, mede dankzij de winst zondag op Gooische: 2-1.

De scheidsrechter heeft al afgefloten als Zwolle nog een erg makkelijk gegeven strafcorner mag nemen. Sabine van Eijk geeft aan, Helene Bakker slaat de gestopte bal richting doel. De precieze ballijn reproduceren kan niemand na afloop, feit is dat het speeltuig de doellijn passeert. Sticks vliegen de lucht in, de bankspeelsters sprinten het veld in. Winst tegen de kampioen van vorig seizoen.

Een belangrijke overwinning voor de dames van coach Roel Stofmeel. Waar het vorig jaar speelde met een instelling van ‘alles mag, niks moet’, móet de ploeg nu promoveren. Om op het derde niveau van Nederland te blijven spelen is dat noodzakelijk, nu de hockeybond vanaf seizoen 2018/2019 een promotieklasse invoegt tussen de overgangs- en de hoofdklasse. Een plek bij de eerste drie is daarvoor voldoende. “Maar we gaan voor het kampioensschap”, stelt rechtsbuiten Anne Roos Meppelink. “Absoluut!”

Voor rust slaat diezelfde Meppelink de thuisploeg naast de Hilversummers (1-1), tegen de verhouding in. Waar de eerste tien minuten aan beide kanten veel kansen oplevert, domineren de bezoekers de rest van de eerste helft. Geklungel in de voorhoede van Gooische voorkomt dat de achterstand groeit, de eerste kans aan de andere kant is raak.

“Die moest erin, in de beginfase had ik al een kans verprutst”, vertelt Meppelink, die daarmee haar derde treffer in twee duels aantekent. Sinds ze vorig jaar uit Meppel overkwam is ze in Zwolle de vaste rechtsbuiten, met afgelopen jaar dertien treffers. Dat het vrijblijvende eraf is merkt ze nog niet. “Ik had wel een iets andere sfeer verwacht, maar het is gewoon erg gezellig, rustig”, lacht ze.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30