Afbeelding
Enrico Kolk

Bewoners maken zich zorgen om ontwikkelingen Lelystad Airport

Algemeen

ZWOLLE - Het geluid is vergelijkbaar met een druk kantoor, zo houdt Rob Huyser van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu de opgekomen schare voor. Hij informeert bewoners, die overigens voornamelijk boos zijn, over de ontwikkelingen van Lelystad Airport. Die wordt verder uitgebreid, met meer vluchten, en inwoners van onder andere Zwartewaterland, Kampen en Zwolle gaan dat merken. Daar komen vliegtuigen over vliegen, in de toekomst.

Minstens 1.000 mensen kwamen dinsdagavond af op een informatiebijeenkomst in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. Ze zijn vooral boos, wat al blijkt bij het verhaal van Hans Alders. Hij is voorzitter van de naar hem genoemde Alderstafel, waar diverse belangenorganisaties, bedrijven en bewoners in vertegenwoordigd zijn. Meerdere malen wordt hij onderbroken door mensen die willen laten weten dat hij liegt. “Ik vertel alleen maar wat er tot nu toe gebeurd is, de geschiedenis dus”, verdedigt hij zich.

De mensen ‘pikken het niet’. Stichting Hoog Overijssel, dat zijn bezwaren die avond mag uiten, laat weten dat de 6.000 voet (900 meter) wel erg laag is. “Maar er wordt gedaan alsof het heel hoog is.”

Uiteindelijk zal het toch werkelijkheid worden: naderende vliegtuigen komen op 900 meter hoogte over Stadshagen, wanneer ze gekruist worden door een vertrekkend vliegtuig. Dat zal de eerste jaren niet zoveel gebeuren, maar tegen de nadering van 2043 steeds meer. Tot dat jaar breidt Lelystad Airport zich stapsgewijs uit naar 45.000 vluchten per jaar.

Lees volgende week meer in de papieren krant.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30