Afbeelding

Wit-Russische kinderen knappen zienderogen op in Nederland

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – Een groep kinderen van 8 en 9 jaar uit Wit-Rusland verblijft zeven weken in Zwolle. Ze zijn daar op uitnodiging van Stichting Hulp Tsjernobylkinderen Zwolle. Vrijdag waren ze bij Hans Anders Opticien in de Aa-landen voor een oogmeting. Binnenkort gaan ze naar de tandarts. Zaken die voor ons heel normaal zijn, maar in het Oost-Europese land verre van vanzelfsprekend.

Behalve deze zorg is het vooral genieten geblazen voor de kinderen. Verblijvend in warme gastoudergezinnen maken ze leuke uitstapjes en vergeten ze even de thuissituatie. Het leven in Wit-Rusland is lang niet altijd florissant. Om die reden maakte de Zwolse stichting zich sterk voor deze kinderen. Even in een veilige en gezonde omgeving nieuwe indrukken opdoen.

Grootste kernramp ooit

De naam en doelstelling van de stichting roept wel eens vragen op weet voorzitter Ad Baars. Die naam verwijst immers naar Tsjernobyl, een plaats die niet in Wit-Rusland ligt maar in Oekraïne. En hoewel de meeste mensen wel weten dat daar (in 1986) de grootste kernramp ooit plaatsvond, is dat inmiddels al weer zo lang geleden dat sommigen zich afvragen of steun aan de getroffenen nog nodig is. Baars weet wel beter: “Ik heb laatst nog weer een boek gelezen over de ramp. Na tien bladzijden legde ik het weer weg, zo verschrikkelijk is het verhaal van bijvoorbeeld mensen bij wie het vel er afviel.” De gifwolken die vrijkwamen trokken over Europa en in het bijzonder ook Wit-Rusland. Dichtbij het rampgebied was daar de concentratie radioactieve straling bovendien bijzonder hoog. Niet alleen toen werden mensen ziek, tot op de dag van vandaag zijn de gevolgen van mutaties in het DNA merkbaar. Je kunt daar allerlei afwijkingen door krijgen. Of de effecten zich ook laten gelden bij het zicht van de kinderen of het gebit, kan Baars niet zeggen. “Je kunt niet zomaar stellen dat de ogen van deze kinderen slechter zijn dan die van Nederlandse en dat, mocht dat al zo zijn, dit komt door de ramp van destijds.” Dat de ramp doorwerkt is wel zeer aannemelijk. De ouders van deze kinderen waren zelf kind toen de reactor ontplofte. De toenmalige Sovjetunie verzweeg eerst wat er was gebeurd en er was geen ontkomen aan de straling. De Wit-Russische kinderen in Zwolle ogen opgewekt. Ze lachen, hebben lol en lijken zo’n oogmeting wel interessant te vinden. Baars heeft ze zien opknappen in een paar weken tijd. “De gezichten staan heel anders.” Jan Haverkamp van Hans Anders Opticien werkt belangeloos mee aan de meting. Hij haast zich te zeggen dat hij niet op de stoel van de oogarts gaat zitten. “Het is een eerste screening in de trant van pluis of niet pluis. Wel kunnen kinderen met een duidelijke afwijking gratis een bril krijgen.” Uiteindelijk kregen elf kinderen een (nieuwe) bril.

Baars is blij met die support en die van andere Zwolse ondernemers. Het verblijf en vervoer is al kostbaar genoeg. We zijn een stichting die het moet hebben van donaties.” Zie ook www.tsjernobylzwolle.nl.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30