Afbeelding
Pedro Sluiter

Filemon Wesselink opent mini-museum met thema Vruchtbaarheid op het station

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Televisiepresentator Filemon Wesselink heeft donderdag op station Zwolle het ‘Museum van Filemon’ geopend met een bijzondere collectie uit het depot van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.

Het thema vruchtbaarheid speelt volgens de musea wereldwijd een belangrijke rol en is daarom één van de thema’s waar het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde als museum over mensen zich op richt. Tot en met 22 oktober geeft Filemon Wesselink in zijn eigen mini museum een inkijkje in dit mondiale thema. In een speciaal tot museum omgebouwde wachtruimte op perron 3/5 van station Zwolle vinden reizigers een flinke portie ‘girlpower’ met onder meer bijzondere amuletten, godinnen en beelden die bescherming bieden of vruchtbaarheid stimuleren uit de collectie van de drie musea.

Vruchtbaarheid
Wesselink ging in het depot van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde op zoek naar zijn favoriete objecten om tentoon te stellen in zijn eigen mini museum. Hij vindt in het depot regelmatig dezelfde kijk op vruchtbaarheid terug vanuit verschillende culturen, dat wat ons wereldwijd bindt. Daarnaast valt zijn oog op ‘rare’ dingen, want zoals hij zelf aangeeft: ‘Rare dingen zijn altijd leuk!’.

In het depot van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde (samen Nationaal Museum van Wereldculturen) worden maar liefst 375.000 objecten beheerd. Om meer van deze verborgen schatten te kunnen delen met het publiek worden er tussen juni en oktober op vier stations door het land wachtruimtes omgebouwd tot mini museum. Voor de musea was het een uitdaging om de collectie op deze bijzondere manier buiten de museummuren en in de publieke ruimte te kunnen laten zien. In samenwerking met de BankGiro Loterij, ProRail en NS is het mogelijk om een gedeelte van de collectie op deze unieke wijze niet alleen openbaar te maken maar zelfs naar het publiek toe te brengen. Na het ‘Museum van Filemon’ sluit dit project af met het ‘Museum van Yvette van Boven’ in het Tropenmuseum. Van 3 november tot en met het eind van het jaar is haar mini museum daar te zien. Ook de overige mini musea van Floortje Dessing, Kenny B en Soufiane Touzani krijgen hier een plekje.
Kijk voor meer informatie op www.museumvan.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30