Kunst, cultuur en sport voor leerlingen Onderwijscentrum de Twijn
Kunst, cultuur en sport voor leerlingen Onderwijscentrum de Twijn John Beumer

Kunst, cultuur en sport voor leerlingen Onderwijscentrum de Twijn

· leestijd 1 minuut Algemeen

Leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs op Onderwijscentrum de Twijn kregen 28 september de kans om deel te nemen aan sport- en kunst- & cultuuractiviteiten. In het kader van het sport- en cultuurstimuleringsprogramma Special Heroes hebben de leerlingen kennis gemaakt met diverse sporten en kunst- & cultuurdisciplines; van beeldende kunst tot muziek van teamsport tot vechtsport.

De dag wordt geopend door Fakkelteit een jonge rapper neemt iedereen mee op de beat. De Special Heroes Experience is begonnen! Onder begeleiding van sport- en kunst- & cultuuraanbieders, vakdocenten, groepsleerkrachten en stagiairs konden leerlingen op een laagdrempelige manier en in de vertrouwde omgeving van de school kennismaken met diverse activiteiten. De leerlingen konden drie activiteiten kiezen uit een uiteenlopend aanbod zoals drama, kickboksen, yoga, zang, darten, animatie, dans en vloggen. Met de workshops geeft De Twijn leerlingen een beeld van de diverse mogelijkheden binnen het gebied van hobbyvorming en vrijetijdsinvulling. En hoopt een grote groep jongeren zo enthousiast te maken, dat ze uiteindelijk lid worden van een sportvereniging of een kunst- & cultuuraanbieder. Door het brede aanbod op deze dag werd iedereen aangesproken; de sportliefhebber en de kunstfan.

Het belang van Special Heroes wordt onderschreven door één van de leerkrachten van De Twijn: “Naast plezier beleven door deel te nemen aan sport- en kunst- & cultuuractiviteiten, is het een mooie manier om leerlingen te leren dat ze zich op verschillende manieren kunnen uiten en dat dat niet afhankelijk is van een beperking. Als je ziet wat er wordt neergezet door leerlingen, hoe er tijdens de activiteiten wordt samengewerkt en hoe respectvol er wordt omgegaan met elkaars en eigen beperkingen. Dat ontroert me gewoon, echt fantastisch om te zien!"

Na de derde ronde workshops stroomt de kantine vol, de laatste beats van de workshop rap klinken door de ruimte. Een video-impressie van de dag laat deelnemers instant nagenieten. Na afloop spreekt het grote applaus voor iedereen boekdelen, een leerling roept de gevleugelde uitspraak die al het goede van deze ochtend en middag samenvat: "Kunnen we dit niet elke dag doen?".

Over Onderwijscentrum de Twijn
Een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Voor leerlingen met een lichamelijke beperking, langdurig zieke leerlingen, zeer moeilijk lerende leerlingen of leerlingen met een meervoudige beperking (voorheen cluster 3).

Tevens is specialistische expertise LG/LZK/ZMLK en MG beschikbaar voor het regulier onderwijs via het expertiseteam of ambulante begeleiding.

Over Special Heroes
Special Heroes laat kinderen en jongeren met een beperking ervaren hoe leuk sport en cultuur kunnen zijn. Het is een stimuleringsprogramma voor leerlingen in het speciaal onderwijs, het speciaal basisonderwijs en op praktijkscholen. Het programma wordt in nauwe samenwerking met scholen en lokale sport- en cultuuraanbieders uitgevoerd. Meer informatie: www.specialheroes.nl.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30