Stoïcijnse Canadees verdeelt rustig het spel bij Topvolleybal Zwolle

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Voor de eerste keer in Europa en dan ook nog terecht komen in een zelfsturend team waar de voertaal niet de jouwe is. Voor de Canadees Joshua Lynch was de uitdaging groot, maar de spelverdeler heeft zich snel aangepast en wat ook meehelpt: hij is belangrijk voor het team.

De 24-jarige Lynch is iemand die open staat voor uitdagingen en houdt van hard werken. Hij twijfelde naar eigen zeggen geen moment toen hij door zijn 'agent' Joost Kooistra enthousiast werd gemaakt voor Topvolleybal Zwolle, dat toen op zoek was naar een spelverdeler. “De volgende dag zat ik in het vliegtuig.” Eenmaal in Zwolle werd hij door Jelle Hilarius op de hoogte gesteld van het zelfsturende teamconcept en dat leidde tot veel vragen. “Ik had er nog nooit van gehoord, maar Jelle was erg enthousiast en geloofde erin. Het heeft tijd nodig, maar ik denk dat het kan werken met de juiste personen. Die moet je dan nu zien te vinden en dat lijkt al redelijk gelukt. Ik had begrepen dat het nu al veel beter gaat dan vorig seizoen.”

Van een verwachte taalbarrière bleek nauwelijks sprake. “Bijna iedereen in Nederland spreekt Engels”, merkt Lynch. “Het is niet moeilijk om te communiceren met het team. Ze spreken allemaal goed Engels. Heel soms wordt er in het veld nog wel eens wat geroepen dat ik niet kan verstaan. 'The scouting rapport' (wedstrijdbespreking over de tegenstander, MdR) is het enige dat we volledig in het Nederlands doen. Dat vertaalt Rick van Baar dan voor mij.”

Hij is als spelverdeler de opvolger van Jordan Matters, maar ondervindt behoorlijk wat meer concurrentie dan de Australiër vorig seizoen. De strijd met de van Rotterdam afkomstige Nikita Artamonov is voor nu in zijn voordeel beslist. “Voorlopig heeft hij dat gewonnen, maar ze moeten elke training vol aan de bak. Het ligt dicht bij elkaar”, zegt speler/trainer Thijs van Noorden, die Lynch een rustige jongen noemt, zowel in als buiten het veld. “Hij is heel geconcentreerd en blijft stoïcijns zijn werk doen. Gewoon heel gefocust.” Woorden waar Lynch zich in kan vinden. “Nikita is excentrieker in zijn gedrag en spel. Ik ben wat kalmer in het veld. Ik probeer heel gefocust te zijn en me te richten op wie de bal het beste kan krijgen, waar het eenmansblok is. Nikita is jonger en neemt wat meer risico”, vindt Lynch, die van gezonde concurrentie spreekt. “Daardoor gaan we allebei harder werken.”

Lynch denkt dat het bereiken van de top zes, en daarmee plaatsing voor de play-offs, dit seizoen in de mogelijkheden ligt, maar dat het team daarvoor nog wel moet groeien en minder kwetsbaar moet worden. Die kwetsbaarheid zit hem momenteel in de eindfase van sets. Die brak Topvolleybal Zwolle op in de laatste twee wedstrijden. Na een superstart met twee zeges moest Zwolle in de laatste twee duels met 3-0 buigen. Afgelopen woensdag was Zaanstad met 28-26, 25-23 en 25-18 te sterk.

“Een mentaal probleem”, weet Lynch. “In de eerste twee sets stonden we voor, 22-18 in de eerste en 22-19 in de tweede set. Maar daarna lukte het ons niet meer de servicedruk hoog te houden en de serviceontvangst 'steady'. Beide moeten naar een hoger niveau.”

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 23 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32