Afbeelding
pedro sluiter

Lezing in de Zwolse synagoge over Israël

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - Drs. Eelko Hooijmaaijers verzorgt op woensdag 29 november een lezing in de Zwolse synagoge over ‘Wat er aan de oprichting van de Staat Israël voorafging’.

Hooijmaaijers is universitair docent Geschiedenis van het moderne Midden-Oosten aan de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn lezing gaat hij in op de ontstaansgeschiedenis van Israël die reikt tot ver in de 19e eeuw. De bijeenkomst wordt gehouden in de synagoge aan de Samuel Hirschstraat 8 en begint om 19.30 uur. De avond is georganiseerd door de Zwolse afdeling van het Genootschap Nederland-Israël. Niet-leden betalen een toegang van 7,50 euro.

“Geen land ter wereld staat zo ter discussie als Israël. In die discussie stapelen de misverstanden elkaar vaak op. Velen denken dat de Joden pas na de Tweede Wereldoorlog naar Palestina kwamen en het land van de Palestijnen hebben ‘ingepikt’. Maar voor een zinvol debat is goede kennis van de geschiedenis noodzakelijk”, aldus het genootschap. “Dit jaar herdenken we dat honderd jaar geleden de Britse regering de Balfour-Verklaring uitvaardigde. Daarin werd de Joden een Joods-nationaal tehuis in Palestina toegezegd. Hoe kwam die verklaring tot stand? En was het Britse mandaat over Palestina in de jaren daarna wel zo vriendelijk voor de Palestijnse Joden? Hoe verhielden de Britten zich tot de Arabische wereld? Het is dit jaar bovendien zeventig jaar geleden dat de VN een verdelingsplan voor Palestina aannam. Waarom accepteerden de Joods-Palestijnse leiders dit plan wel, maar de Arabische leiders niet? Toen op 14 mei 1948 Israël werd opgericht, brak een bloedige oorlog uit. In deze lezing wordt de voorgeschiedenis van Israël geplaatst binnen de ontwikkelingen in het Midden-Oosten tijdens en tussen de Wereldoorlogen. Er worden verschillende historische visies op de gebeurtenissen besproken. Ook zijn er boeken over het Israëlisch-Arabische conflict te koop.”

Het Genootschap Nederland-Israël staat open voor allen die Israël en de joodse cultuur beter willen leren kennen. Leden krijgen per seizoen vijf lezingen en een culturele avond aangeboden. Alle bijeenkomsten vinden plaats in de synagoge van Zwolle.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30