Afbeelding
Eigen foto

Fietsbrug Heinoseweg ligt op z'n plek

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In de vier nachten van 12 tot en met 15 december zijn aan de Heinoseweg met 250 tons mobiele kranen dertien enorme fietsbrugdekken op hun plek gehesen. De fietsbrug zorgt vanaf voorjaar 2018 voor een veilige oversteek van fietsers richting de Wijthmenerplas.

In opdracht van Rijkswaterstaat is in februari 2017 begonnen met de verbreding van de N35 richting Wijthmen en Heino naar twee keer twee rijstroken. Daaraan is later de fietsbrug toegevoegd. Deze stijgt aan de zijde van de recreatieplas in rechte lijn, maar aan de Zwolse kant is door ruimtegebrek gekozen voor een ruime ‘wokkel’ naar beneden.

De brug bestaat uit tien rechte en drie gekromde dekken, met een breedte van 5,5 meter en een lengte van respectievelijk 21 en 19 meter. De eerste drie nachten zijn telkens drie brugdekken gemonteerd en in de laatste nacht vier stuks. De 132 ton wegende elementen zijn over de weg naar hun bestemming gebracht. Met 250 tons mobiele kranen zijn ze vervolgens gemonteerd.

Niet alleen de afmetingen zijn bijzonder, ook de vormgeving. “De drie gekromde dekken hebben een horizontale straal van slechts vijftig meter. Verder zijn per element twee hemelwaterafvoeren geïntegreerd. Lastig is vooral het dubbelzijdige afschot van totaal 56 mm (lichte dakvorm) aan de bovenzijde. De bovenzijde van zo’n element kun je niet vormgeven met een mal, dus moesten we handmatig het dubbelzijdige afschot in de fabriek aanbrengen. Dat vergt veel vakmanschap”, aldus de fabrikant. De elementen zijn los opgelegd. Alleen de twee elementen over de N35 zijn geborgd met een constructie tegen afschuiving, in verband met de aanrijdbeveiliging.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30