Afbeelding
Eigen foto

Studentenvereniging Gumbo Millennium wint SCHIB Toegankelijkheidsaward

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Mandy Hendriks)

ZWOLLE – De winnaar van de jaarlijkse SCHIB Toegankelijkheidsaward is bekendgemaakt. Met trots hebben de juryleden Renzo van Buuren (Windesheim toegankelijkheidspecialist) en Laura Snijder (oud SCHIB-voorzitter) studentenvereniging Gumbo Millennium verkozen tot meest toegankelijke vereniging voor studenten met een functiebeperking.

Platform SCHIB zet zich al ruim twaalf jaar in voor studenten met een functiebeperking. Dit doet zij voornamelijk binnen Windesheim door kennis te delen en een beroep te doen op het College van Bestuur. Het platform staat voor toegankelijk en inclusief onderwijs voor iedereen. En om studie- en studentenverenigingen uit te nodigen om na te denken over hun eigen toegankelijkheid, hadden zij dit jaar voor de derde keer de SCHIB Toegankelijkheidsaward georganiseerd. De Zwolse roeivereniging Boreas, Navigators Studentenvereniging Zwolle (NSZ), ZHTC, S.V. Oikos Nomos en Gumbo Millennium gingen de strijd aan.

De winnaar van vorig jaar, christelijke vereniging NSZ, beet het spits af. Als eerste presenteerde zij hoe toegankelijk haar vereniging is. Ze vindt het belangrijk om iedereen te helpen. Zeker ook de mensen met een beperking, meent NSZ-lid Daniël Kluijver. Gumbo had het meer over een persoonlijke aanpak. Per individu moet er gekeken worden wat er nodig is.

Voorzitter Aksel Scholtens van roeivereniging Boreas weet hoe hij een entree moet maken. “Ik zit vandaag in een rolstoel”, legt hij uit. “Want bij ons pand is de drempel laag.” De voorzitter benadrukt dat niemand buiten de boot valt binnen de vereniging. Deze dubbele betekenis werkten bij een aantal aanwezigen op de lachspieren.

Na een korte pauze is het publiek aangevuld met Windesheim-bestuursleden Inge Grimm, Duco Adema en Rien Komen (van Windesheim Flevoland). Maar ook Iris Kemperman van het Studiesuccescentrum komt even kijken. Wanneer iedereen weer wat te drinken heeft, is het de beurt aan ZHTC. “Techneuten zijn over het algemeen niet de meest sociale mensen,” vertelt voorzitter Suzanne Westerdijk lachend. Toch accepteren zij alle leden en zijn zij bezig met het rolstoeltoegankelijk maken van hun pand. Yannick Lindeboom van S.V. Oikos Nomos probeert voornamelijk tijdens de introweek (en ontgroening) rekening te houden met mensen met een functiebeperking. “Want als je iets niet wil, dan ben je nergens toe verplicht.”

De juryleden Renzo van Buuren en oud SCHB-voorzitter Laura Snijder zijn kritisch. De jury merkt dat er bij alle studie- en studentenvereniging nog wat werk is aan de website. Toch kiezen zij unaniem voor de studentenvereniging Gumbo. Met trots nemen Sanne Klaassen en Thomas Hop de award in ontvangst.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30