Lili en Zhibin Wu
Lili en Zhibin Wu Pedro Sluiter

Lili en Zhibin, het nieuwe gezicht van de Blauwe Lotus

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Door Peter de Jong/foto Pedro Sluiter

‘Graag twee keer nummer 10 met nummer 41 en 120 erbij’. Nee, dit is geen wiskundige formule maar een normale bestelling bij de Blauwe Lotus. Het Chinese afhaal restaurant aan het begin van de Thomas a Kempisstraat in Zwolle kent sinds eind vorig jaar nieuwe eigenaren.

Lili en Zhibin Wu wonen met de beide kinderen inmiddels ruim tien jaar in Zwolle. Met heel veel plezier. “Een mooie stad waar wij al veel mensen kennen. Wij wonen dichtbij het centrum dus alle winkels op loopafstand. Eigenlijk willen wij hier niet meer weg”, zegt Lili. Die Zwolse bekendheid heeft voor een deel te maken met hun werk; zowel Lili als haar man Zhibin hebben de afgelopen tien jaar in het Wokstadion bij PEC Zwolle gewerkt. Hij is kok, zij de gastvrouw. Met de opgedane ervaring in het familiebedrijf van Zhibin’s zus was het moment daar om voor zichzelf te beginnen. Hoewel de familie Wu zich ook buiten de stad heeft georiënteerd, waren beiden er eigenlijk snel over eens dat overname van de Blauwe Lotus een uitgelezen kans was om hun droom van een eigen zaak te realiseren. “Het draait om de keuken, daar moet het gebeuren. Het bereiden van al die gerechten, dat is de passie van mijn man. Zelf vind ik de contacten met de klant een leuk onderdeel van het werk. Ook een vorm van kennismaken.”

Nederlandse smaak

Chinees eten, meestal zijn het grote porties. Voor Lili eigenlijk heel normaal, immers “als familie bij ons komt eten en er is niet voldoende, dan is dat bepaald niet gastvrij. Te weinig is nooit goed”. Of Chinees eten in Nederland ook de traditionele Chinese keuken benadert, vraagt om een nadere verklaring. “Met de Nederlandse smaak wordt rekening gehouden. Bij sommige gerechten wordt een sausje toegevoegd. Dat gebeurt in China niet. Zoals fou yong hai of babi pangang; hier eten ze dat met een sausje, wij zijn dat niet gewend. Maar onze zoon vindt het juist wel weer lekker.”

Cateren

Na de overname wordt er door het nieuwe stel hard gewerkt. De zondag, traditioneel een drukke dag, loopt als vanouds. Het cateren moet nog groeien. En dat de bekende Blauwe Lotus scooters het straatbeeld in Zwolle sieren, is een gegeven dat hoort bij de afhaal Chinees. “Op tijd rijden is belangrijk maar veiligheid staat bij ons voorop. Dat heb ik onze bezorgers met klem gezegd”, aldus Lili die zich, weliswaar op grote afstand, gesteund weet door haar ouders. “Zij staan helemaal achter ons besluit om een eigen zaak te beginnen. Vorig jaar is mijn moeder nog bij ons in Zwolle geweest. Mijn vader niet, hij vindt de afstand naar Nederland veel te ver.”

Lili en Zhibin Wu hebben geen moment overwogen om hun zaak een andere naam te geven. “De Blauwe Lotus is bekend bij Zwollenaren. Al vanaf 1991, dan ga je dat niet veranderen”.

Kijk ook op de nieuwe website www.deblauwelotuszwolle.nl.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30