Quinten Meerveld achter Bram Kloosterman op de ijsbaan in Dronten.
Quinten Meerveld achter Bram Kloosterman op de ijsbaan in Dronten. Hans Brink

'Je moet sterk en slim zijn, het is avontuurlijker dan langebaanschaatsen'

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Terwijl schaatsminnend Nederland voorzichtig de ijzers uit het vet haalt in de hoop op natuurijs en zich ondertussen verlekkert aan een schaatsmedailleregen op de Winterspelen, leeft Schaatsvereniging Zwolle toe naar de KPN NK Jeugdmarathon in Tilburg, waar het zaterdag 17 februari vertegenwoordigd wordt door twee schaatsers, Quinten Meerveld en Bram Kloosterman.

Met een beetje Zwolse wil zou daar ook vier van gemaakt kunnen worden, maar Igor Vunderink en Joost Dekkers maakten onlangs de overstap naar IJsclub Stokvisdennen. Een kwestie van klasgenoten (Thomas A Kempis College) en vriendjes die hen naar de veel grotere club (ruim 2000 leden) in Dalfsen deed verkassen. Het is hoe dan ook een hoogtepunt voor de circa 140 leden tellende Schaatsvereniging Zwolle. “Zoveel tegelijk is uniek”, weet Emiel de Groot, een van de trainers van de club en iemand die zijn liefde voor het marathonschaatsen graag overbrengt. “In mijn tijd bij de junioren was ik de enige en vorig jaar was er bijvoorbeeld geen één” aldus de Zwollenaar die ongeveer een jaar geleden een punt zette achter een (nationale) marathonschaatsloopbaan van tien jaar en daarna met talenten ging werken.

Quinten Meerveld is zo’n talent, een vijftienjarige jongen die inmiddels aardig besmet is geraakt met het marathonschaatsvirus. In eerste instantie met schaatsen in het algemeen – “je kan zo ongelooflijk hard gaan, op een heel simpele manier eigenlijk”- en later met de marathonvariant. “Je moet sterk en slim zijn, het is avontuurlijker dan langebaanschaatsen.”

Elfstedentocht

“Hij is erg fanatiek en een doorzetter”, zegt De Groot over Meerveld, die veel tijd in het schaatsen steekt. “Zeven a acht uur per week, plus een marathon op zaterdag”, rekent hij voor. Meerveld heeft het er graag voor over. Hij droomt zoals veel sporttalenten van de Olympische Spelen, en als marathonschaatser natuurlijk van de Elfstedentocht. “Dat is een droom, maar daar ga ik gewoon zo hard mogelijk voor trainen, om dat te bereiken.”

Meerveld heeft geen idee wat hij van de NK moet verwachten, behalve dat het heel pittig wordt. Hij weet ongeveer waar hij staat in Overijssel en Gelderland, maar hoe dat landelijk zit? “Ik verwacht dat het hard gaat en dat ik het aardig pittig ga krijgen. Ik hoop bij te kunnen blijven, het liefst natuurlijk podium, maar of dat reëel is weet ik niet.”

Voor op schema

Meerveld en Dekkers doen mee met de junioren B (15/16 jaar) op de Ireen Wust IJsbaan in Tilburg. Vunderink doet mee met de junioren A (17/18 jaar). Bram Kloosterman (13) zit in een lagere leeftijdsklasse, pupillen A. “Ik gewoon m’n best doen en dan zien we wel. Ik kwam pas halverwege het seizoen erbij en eigenlijk had ik het pas als doelstelling voor volgend jaar.”

Afbeelding
Tafeltennis Zwolle organiseert dertiende Diederik Steunenberg Toernooi Sport Ingezonden 13 uur geleden
Jan Besselink en Wiepke van Erp Taalman Kip tijdens de Huurdersdag van SWZ en De Woonkoepel.
SWZ: 'Huurverhoging van 5,3 procent is niet te voorkomen' Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Slachtoffer schietpartij Sky High zou op dodenlijst staan Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13