FC Utrecht-PEC Zwolle (Thomas)
FC Utrecht-PEC Zwolle (Thomas) Jos van Benthem

Onherkenbaar PEC Zwolle laat te weinig zien tegen FC Utrecht

· leestijd 1 minuut Sport

(door Jeroen Kuiper)

UTRECHT - Het is misschien nog wel het meest treurigmakend van al, de conclusie dat de afspraken niet worden nagekomen. De opmerking van Mustafa Saymak na afloop van FC Utrecht-PEC Zwolle (2-1) is veelzeggend. Na de knappe opleving thuis tegen sc Heerenveen (3-2) van afgelopen dinsdag is het spel van PEC in de Domstad onherkenbaar.

Ryan Thomas mag als aanvoerder na afloop overal tekst en uitleg geven. Ook hij komt met de constatering dat het spel in de eerste helft in Utrecht niet past bij het PEC Zwolle van dit seizoen. Van de geoliede Zwolse machine, waarin iedereen weet wat de ander doet, is in de eerste vijfenveertig minuten geen sprake. Dat doet pijn bij Thomas. Het Zwolse plan was om veel druk te zetten op de achterste linie van de thuisploeg. Daar komt in de praktijk weinig van terecht. "Zij hebben veel lopende mensen op het middenveld, daar hadden we het moeilijk mee. Het waren er zoveel, maar we stonden maar met z'n tweeën", doelde Thomas op kompaan Rick Dekker. Ook trainer John van 't Schip moppert dat de afspraken bij balverlies niet worden nagekomen. Als je verder in moet zakken, dan moet je in ieder geval de zijkanten dichthouden, maar daar werden we geslacht." "

Door de gebrekkige cohesie waant Utrecht zich in luilekkerland. Via Gyrano Kerk en Zakaria Labyad wordt dit ook in de score tot uitdrukking gebracht. Aanvoerder Thomas krijgt na een mooie aanval de kans om na een half uur spelen de 2-1 te maken, maar hij faalt hopeloos door de bal oog in oog met doelman David Jensen naast te schieten. "Dat was heel slecht van mij, ik had die bal gewoon binnen moeten schieten. Al sta ik nu op een positie waarbij ik vooral moet zorgen dat jongens als Namli, Saymak en Mokhtar kunnen scoren", beseft de Nieuw-Zeelander. Saymak scoort uiteindelijk in blessuretijd nog uit een strafschop, maar die treffer komt veel te laat.

De serie lastige uitwedstrijden in 2018 levert treurigmakende uitslagen op. AZ (beker, 4-1 verlies), PSV (4-0) en nu Utrecht laten zien dat Zwolle te kraken is. "Het zijn zware tegenstanders en in twee wedstrijden krijgt onze keeper rood", stelt Thomas. "Maar het is wel zo dat tegenstanders steeds beter weten hoe ze tegen ons moeten spelen." Toch wanhoopt de middenvelder niet. Zondag tegen Ajax wordt het volgens Thomas beter. "We willen revanche na de 3-0 nederlaag daar."

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30