Afbeelding
Pedro Sluiter

Eric Milton zingt het complete Wilhelmus aan hek van Thor

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) BINNENSTAD - Opmerkelijk Oranjenieuws komt van Thor, het cultuurschip nabij het Pelserbruggetje. Koningsdag 2018 gaat de Zwolse tenor Eric Milton, begeleid door componist/arrangeur Rik Elings en topvioliste Isabelle Doodhagen het complete Wilhelmus ten gehore brengen.

Vijftien coupletten, op een ‘passion’ achtige manier; een unicum. Na zijn publicatie op Rondje Swolle, eind vorig jaar, gaat het crescendo met de zangcarrière van Eric Milton. Een uitverkocht Odeon waar Milton begeleid door een 30-mans orkest iedereen aangenaam verraste met zijn bijzondere vocalen. In arrangeur/componist Rik Elings vindt Milton de juiste man om hem muzikaal verder te polijsten. De twee maken sessies met elkaar en tijdens een van die sessies valt figuurlijk het Wilhelmus. Ons volkslied, terug in de schoolbanken? Voor sommige politiek een oprechte discussie, anderen behouden enige reserves. Over dat volkslied gesproken, het eerste couplet is voor velen te doen, maar het Wilhelmus bevat maar liefst vijftien coupletten waarvan het zesde – mijn schild ende betrouwen – al tekstueel voor menigeen lastig wordt. Milton en Elings zien mogelijkheden om op Koningsdag de Koning te eren door op het dak cultuurschip Thor het volledige Wilhelmus ‘aan de man’ te brengen. Milton: “Rik overviel mij eigenlijk met die vraag. Maar ik zag wel het speciale er van in. Na wat brainstormen was ik eigenlijk al om. Het is een van de oudste volksliederen ter wereld met een heel mooi refrein. De beginletter van elk couplet verwijst naar de persoon Willem van Nassau. Om de aandacht van het publiek optimaal te houden, gaan we het volkslied in diverse klanken ten gehore brengen. Het samenspel met violiste Isabelle is van een ongekend niveau. Enig vergelijk met the Passion wil ik hierbij maken. Om aan te geven hoe gevarieerd het Wilhelmus door ons gebracht zal worden. Van ingetogenheid naar felheid en van licht klassiek tot cross-overs.”

Hoewel Milton zelf niet direct tot de meest fanatieke uitdragers van het Oranjegevoel kan worden gerekend, vindt hij wel dat onze monarchie inherent is aan de democratie waarin wij leven. Ooit heeft hij de Nederlandse kleuren mogen dragen toen hij was geselecteerd voor het nationale schermteam. “Oranje geeft trots, dat voel ik ook. Zo’n klein land en dan op sportief gebied gouden medailles pakken, is een prestatie. Dan voel ik intens mee als het Wilhelmus gespeeld wordt. Datzelfde gevoel heb ik nu met het zingen van het Wilhelmus. Een eer dat ik daar mag staan. Samen met Rik en Isabelle, o.a. bekend van Herman van Veen. Ik besef mij terdege dat ik niemand mag teleurstellen. Zelfs niet mijn dochters waarvan de jongste laatst aan tafel tegen mij zei: ‘pap, ga je het Wilhelmus echt zingen? Nee, toch?’. Ach, ze is 18 jaar jong, haar mening zie ik ook als een vorm van puberen.”

Het recent door Milton getekende platencontract is de waardering voor een unieke stemgeluid. ”Sophisticated dreams komen uit”, zegt de Zwollenaar die de stroomversnelling van zijn carrière gestalte ziet krijgen door eervolle uitnodigingen. Zoals optreden met het Metropole Orkest; een evenement dat wellicht gaat plaatsvinden in theater de Spiegel op 29 september 2018. “Ik zing vanuit mijn passie. Alles ligt zo dicht bij mij. Dagelijks zing ik meerdere uren. Het is veel oefenen en veel leren van mensen die ik bewonder. Ik ben terecht gekomen in een levensfase van wijsheid, ik weet wie ik ben. Met veel respect en eerbied zal ik vanuit die wijsheid het Wilhelmus gaan zingen.”

Koningsdag 27 april 2018: Cultuurschip THOR 14.00 uur optreden Eric Milton, Rik Elings en Isabelle Doodhagen

WILHELMUS, 1E EN 6E COUPLET

Wilhelmus van Nassouwe
ben ik, van Duitsen bloed,
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een Prinse van Oranje
ben ik, vrij, onverveerd,
den Koning van Hispanje
heb ik altijd geëerd.

Mijn schild ende betrouwen
zijt Gij, o God mijn Heer,
op U zo wil ik bouwen,
Verlaat mij nimmermeer.
Dat ik doch vroom mag blijven,
uw dienaar t'aller stond,
de tirannie verdrijven
die mij mijn hart doorwondt.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30