Afbeelding
Erik-Jan Berends

Organisator Theo Bloks: ‘De boekenmarkt moet meer kwaliteit krijgen’

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

BINNENSTAD – “Geen boeken meer in dozen of ‘zoek maar uit’ tien voor vijf euro. Ik wil me vooral richten op kwaliteit”, zegt Theo Bloks, die samen met zijn vrouw Sandy Karsten de organisatie van de jaarlijkse boekenmarkt op zich heeft genomen. De kramen staan dit keer op zondag 3 juni opgesteld aan de Thorbeckegracht.

Deze eerste keer dat het paar van de gelijknamige boekhandel in de Papenstraat de markt organiseert, zal er nog niet veel veranderen. Het aantal kramen is met 91 wel twintig meer dan vorig jaar. Bloks: “Mijn insteek is dat mensen uit heel Nederland naar de Zwolse boekenmarkt komen om bijzondere exemplaren te vinden.” Geert van der Wal van Stadkamer benaderde de Zwolse boekhandelaar in januari of hij de organisatie op zich wilde nemen. Na overleg met zijn vrouw Sandy besloten ze samen de schouders er onder te zetten. Bloks: “Zij is in meer organisaties actief geweest en was daardoor meteen enthousiast. Het is natuurlijk dan wel kort dag, dus hebben we de locaties, tarieven en voorwaarden gelijk gehouden aan vorig jaar. We bieden de standhouders nu wel wat voordeeltjes met drankjes en wat voordeliger eten.”

Maar plannen zijn er wel voor de boekenmarkt, die toch wel een beetje vreemde eend in de bijt is van het Zwolle Unlimited Festival. “Dit wordt al de 27e editie”, memoreert Bloks. “Van der Wal was betrokken bij de eerste 25 en de laatste verliep wat moeizaam. Ideaal was in het verleden de locatie Diezerstraat, Melkmarkt en zijstraten. Toen kwam de koopzondag en waren winkeliers heel begrijpelijk niet blij met de kramen voor hun zaken. De Thorbeckegracht vind ik een ideale locatie, omdat het een rechte weg is met oude huizen en water. En halverwege ligt letterlijk het bruggetje naar het Zwolle Unlimited Festival.”

Heel essentieel volgens de nieuwe organisatie is dat de Thorbeckegracht die dag autovrij is. “We zijn daarvan erg afhankelijk en daarom is er die dag ook een wegsleepregeling van kracht.” Naast het selecteren op kwaliteit, heeft Bloks de ambitie door te groeien naar 125 kramen. “Het moet geen tweede Deventer worden, dat is veel te kolossaal. Ik wil de Zwolse markt beloopbaar houden. Als ik erin slaag deze groei te realiseren, moeten we wel op zoek naar een nieuwe locatie. Mijn voorkeur zou dan uitgaan naar het Grote Kerkplein en – als een inktvis – de straatjes er omheen.”

In dit digitale tijdperk blijven boeken bij veel mensen populair, is zijn ervaring. “Mensen hebben behoefte aan rust en sociale contacten in deze hectische wereld. Zowel de bezoekers als de standhouders willen weer graag de rust en sfeer uit de eerste 25 edities. Het is best spannend hoe het nu gaat lopen, na enkele mindere edities. Als het een stralende dag is en er geen auto’s meer op de Thorbeckegracht staan, is er al veel opgelost.”

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30