Vito van Crooij
Vito van Crooij Pedro Sluiter

PEC sluit voorbereiding met goed gevoel af en snakt naar duels 'om het echie'

· leestijd 2 minuten Sport

(door Jeroen Kuiper)

ZWOLLE - De inleidende beschietingen zijn voorbij, nu is het tijd voor het echte werk. Het is een gevoel dat het merendeel van de selectie van PEC Zwolle zal hebben na zeven weken voorbereiden. Met de 3-0 zege op RKC Waalwijk van afgelopen zaterdag is het gemoed in ieder geval positief richting de ouverture van vrijdag tegen sc Heerenveen. "Zo’n zevenweekse voorbereiding is vrij lang, dus wat mij betreft mag het inderdaad weer beginnen", stelt doelman Diederik Boer.

Tegen de Friezen zal keeper Boer het vermoedelijk drukker krijgen dan in het duel tegen de Waalwijkers, die alweer enige jaren in de Keuken Kampioen Divisie bivakkeren. Boer hoeft in negentig minuten tijd geen redding te verrichten. Alleen wat terugspeelballen en vooral veel coachen is zijn bijdrage op een hete zaterdagmiddag. "Het was prima, zeker de eerste helft voetbalden we vrij aardig. Na rust zakte dat wat weg. Het was ook lastig met de warmte en een droog veld", stelt de geroutineerde doelman.

"We kunnen tevreden zijn. Gezien de omstandigheden en dat we met een vrij hoge intensiteit speelden ging het vrij aardig. We gaven bovendien weinig weg. We hebben geconcentreerd gespeeld, dat zag er positief uit", constateert trainer John van ‘t Schip tevreden.

Door doelpunten van Vito van Crooij en Denis Genreau in de eerste helft en Clint Leemans (strafschop) vlak voor tijd staat er een acceptabele einduitslag op het scorebord. De score had zelfs nog veel hoger kunnen uitvallen. Meermaals eindigt een vlotte, Zwolse aanval in schoonheid.

Boer is maar wat blij dat het weer gaat beginnen. De sluitpost wordt volgende maand 38 jaar oud, maar de tijd heeft nog geen vat op hem gekregen. Ook dit seizoen staat hij als vanouds weer onder de lat bij PEC. "Of het went? Daar ben ik helemaal niet zo mee bezig. Het is normaal. Bij Zwolle loop ik al zo lang rond.”

Om hem heen staan, zoals bijna ieder jaar, een hoop nieuwe gezichten. Met mannen als Clint Leemans, Vito van Crooij, Mike van Duinen en Denis Genreau zit het voetbal er na zo’n korte periode alweer aardig in. PEC Zwolle lijkt met de kwalitatief sterke, maar krappe, selectie op weg naar een onbezorgd seizoen. "We hebben een goede ploeg, maar de transferwindow is nog niet dicht, dat merk je nu ook. En we hebben een heel zware start van de competitie met veel ploegen uit het linkerrijtje. Dat is gewoon even afwachten.”

Terugblikkend op de voorbereiding kan PEC Zwolle prima rapportcijfers overleggen. Er werd weliswaar verloren van SV Meppen (2-5), KRC Genk (1-0) en Hannover’96 (3-1), daar staan prima resultaten tegenover tegen Excelsior (5-0), Levante (3-1) en nu dus RKC (3-0). "Daar kunnen we inderdaad tevreden over zijn”, vertelt Van ‘t Schip. "We zijn daar waar we moeten zijn. We zijn de weken goed doorgekomen met goed voetbal. Nu begint de competitie, dat is weer een heel ander verhaal. Nu gaat het beginnen om het echie.”

Het is alleen nog afwachten hoe de selectie er op 1 september uitziet. Na het vertrek van onder meer Erik Israelsson en Erik Bakker is er weer wat ruimte gekomen in het salarisbudget. Een linker centrale verdediger en een tweede spits hebben prioriteit. Ook is het nog afwachten wat er met Ryan Thomas, Kingsley Ehizibue en Younes Namli gaat gebeuren. Al zullen zij er vermoedelijk tegen Heerenveen nog gewoon bij zijn.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30