Afbeelding

Doorstroming ontbrak bij vrouwenvoetbal HTC

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE – Stevig ingeboet aan kwaliteit en kwantiteit hoopten de HTC-vrouwen vorig jaar de neergang tot stand te brengen, maar een jaar na de degradatie uit de hoofdklasse is het helemaal afgelopen met het vrouwenteam van de tuinders, dat met het vrouwenvoetbal juist jarenlang toonaangevend was in Zwolle.

“Een behoorlijke aderlating”, vind voorzitter Rob van Dijk, die de HTC-vrouwen afgelopen seizoen na de winterstop steeds verder weg zag zakken qua prestaties. Een kapitein die het vrouwenvlaggenschip op koers hield, ontbrak. “Trainer Berend van Gelder was lang absent vanwege ziekte. Dat hielp natuurlijk ook niet mee”, aldus Van Dijk, die tot het besef kwam dat er geen goede doorgaande lijn was in het meiden/vrouwenvoetbal bij HTC.

“We hadden niet genoeg achtervang. Daar hebben we denk ik een steekje laten vallen. De structuur moest verbeterd worden. Net zoals bij de jongens weer terug naar af en zorgen voor een goede doorstroming. Bij de jongens was er ook een gat, maar daar is nu weer een doorgaande lijn.” Op termijn hoopt HTC terug te keren met een vrouwenteam. "Bij de jeugd hebben we nu twee meisjesteams met betaalde trainers daarop. We willen door middel van een goede opleiding, sfeer en veel activiteiten rondom het voetbal binding creëeren. Hopelijk houden we dan veel speelsters vast."

Opleving van korte duur

Na zes mooie seizoenen onder Jan Maat, met een promotie naar en degradatie uit de hoofdklasse, leefde HTC in het seizoen 2015/2016 op met Berend van Gelder als nieuwe oefenmeester. HTC werd kampioen, maar de promotie naar de hoofdklasse bleek een eindpunt en geen beginstation voor de groep die al lang in grotendeels dezelfde samenstelling samenspeelde. Na de degradatie vertrok een groep met onder meer topscorer Rosanne Roeles naar Berkum. Dat vierde afgelopen seizoen een kampioenschap in de tweede klasse.

Uitslagen eerste speelronde Zwolse clubs:
Topklasse: Be Quick '28-Ter Leede 0-3. Eerste klasse: Oranje Nassau 2-Berkum 2-2. Derde klasse: SVO VVZ-DETO 3-0, SJO JHCW-Blauw Wit '66 2-10. Vijfde klasse: VEVO-EDON 1-2, SVI-IJVV 2 2-2, WVF-ASC '62 2 2-2.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30