Wilfried Groothuis trainer/coach Regio Zwolle Volleybal.
Wilfried Groothuis trainer/coach Regio Zwolle Volleybal. Pedro Sluiter

‘Elke speelster bij Regio Zwolle Volleybal heeft specifieke kwaliteiten’

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - "Als we goed zijn kunnen we van elk team winnen. Meedoen om de echte prijzen. Dat is onze grote uitdaging", zegt coach Wilfried Groothuis van Regio Zwolle Volleybal aan de vooravond van het nieuwe seizoen. Zijn selectie kent de nodige mutaties met zeven nieuwe speelsters.

Een aantal sterkhouders bleef, maar de nummer drie in de kampioenspoule van het vorige seizoen moet het doen zonder een aantal vaste waardes. Rosita Blomenkamp en Anneke Ykema stopten terwijl Iris Reinders (VDH Gent) en Kim Robitaille het in het buitenland gaan proberen. De Canadese spelverdeelster gaat spelen in de Bundesliga bij het Duitse FB Suhl. ”Kim was een klasse apart. Tuurlijk gaan we die missen. Haar plek wordt ingenomen door Lotte Groninger. die overkwam van VC Sneek. En gelukkig blijft Robin van de Velde.”

Voor de liberopositie zijn nieuwkomers Kim de Wild (24), die Eurosped verliet, en Bjorna Gras (22) van VCN Capelle in beeld. De hoeken worden opgevuld door de ‘blijvers’ Manon Zeeboer, Kelly van der Haar, Siska Hoekstra en captain Ester de Vries. Nova Marring (Sudosa) en het eigen talent Julia Joosten zijn mooie aanvullingen. Met de komst van middenspeelster Annelien Alons is niet alleen lengte maar ook routine aangetrokken. Alons (29) speelde onder meer bij het Belgische Charleroi en was afgelopen seizoen actief in de Zwitserse competitie met VBC Galina uit Liechtenstein. ”Ze kent het klappen van de zweep, is heel ervaren maar wil zelf nog steeds beter worden. Met Maureen van der Woude, Marije Neuman en Nynke Hofstede is de middenpositie prima ingevuld.” En zo heeft Groothuis het komend seizoen de beschikking over een selectie van veertien volleybalsters, een dubbele bezetting dus. “Ideaal. Op elke positie een back up, heel belangrijk om het niveau hoog te houden. Bovendien heeft elke speelster specifieke kwaliteiten. Dat dwingt de tegenstander tot meer dan alleen maar anticiperen.”

Woensdag oefenden de Zwolse vrouwen tegen VC Sneek (3-1 verlies). “Ik ben niet tevreden over dat duel. Tegen Eurosped en ook kampioen Sliedrecht hebben we beter geoefend. Het moet allemaal nog groeien. Maar ik weet absoluut zeker dat we naar een hoger niveau gaan werken. Woensdag nog de laatste oefenwedstijd in eigen huis tegen Alterno. En zaterdagavond om het ‘echie’ tegen Talentteam. Ik ben benieuwd.”

Afbeelding
Tafeltennis Zwolle organiseert dertiende Diederik Steunenberg Toernooi Sport Ingezonden 13 uur geleden
Jan Besselink en Wiepke van Erp Taalman Kip tijdens de Huurdersdag van SWZ en De Woonkoepel.
SWZ: 'Huurverhoging van 5,3 procent is niet te voorkomen' Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Slachtoffer schietpartij Sky High zou op dodenlijst staan Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13