Afbeelding
Pedro Sluiter

Zo Koffie Is Zwolle: ‘Wat voor bonen gebruiken jullie?’

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) BINNENSTAD - ‘Moderne hippe tent, fijne tussenstop, leuke bediening, prima koffie’. Te lezen op de site van Bar & Brood. Dan word je nieuwsgierig, zeker wat de koffie betreft. De Koffie Top 100 2018 bevestigt wat wordt vermoed: Zwolle na Amsterdam ’s lands belangrijkste koffieverstrekker. Maar liefst zeven Zwolse zaken in die top 100 met Laura en Germon van Bar & Brood op nummer tien. Hoogste tijd voor een bakkie.

Wat maakt jullie koffie zo lekker?

“Koffie is onze basis en dus heel belangrijk. Onze passie voor koffie is dat wij het lekker simpel houden. De kracht van eenvoud. Maar met zoveel liefde en kennis dat het ook ons visitekaartje is. Vier jaar geleden kwamen wij als nieuwkomer de top 100 binnen. Nu dan plek tien, een hele belevenis. Koffie is ons ding en uithangbord. Ook inspiratie, zoals die ene keer bij Palladium in Amsterdam. Daar keken wij onze ogen uit.”

Want koffie is een cultuur op zich geworden. Ook in Zwolle!

“Wij zeggen altijd, koffie past bij onze gast. Onze uitdaging is om diepte in koffie te proeven. Dit jaar zijn wij overgestapt naar een andere leverancier. Niet vanwege ontevredenheid maar om steeds onderscheidend bezig te zijn. Laatst vroeg een gast ons: wat voor bonen gebruiken jullie? Een mooie opsteker, ook voor onze leverancier Peeze waar wij veel diepgang ervaren. Soms met een limited edition, dan weer blind proeven. Voor de cappuccino gebruikt Laura een verhouding waardoor de koffiesmaak beter doorkomt.”

Koffie met gebak, klinkt simpel maar zo eenvoudig is het niet?

“Iets bij de koffie heeft ook te maken met de koffiebonen. Een citroentaartje is bij uitstek geschikt bij Braziliaanse koffie. De koffiecultuur nu heeft zo’n hoog niveau dat het combineert met een breed pallet aan smaken.”

Carpe diem en begin de dag met een bakkie?

“Absoluut. Een kopje koffie is een rustig opstap moment. Nog even genieten voordat jouw werkdag begint.”

Is koffie gezond?

“Voor ons zeker maar dat zal niemand verbazen. Zonder dat bakkie ben je gewoon niet relaxed. Koffie maakt de mens fris en fruitig. Maar ook hierbij geldt, niet teveel.”

Last van slapeloosheid, geen koffie drinken. Fabeltje of realiteit?

“Fabeltje, je kunt ook cafeïne vrije koffie drinken. Dat segment is volop in ontwikkeling.”

’s Morgens koffie, ’s middags thee; een mooie dagindeling?

“Kan maar dat mag iedereen uiteraard zelf bepalen. Onze thee betrekken wij ook van Peeze. Dat serveren wij in een speciale doos waarin een boodschap zit met een goed doel. Gasten reageren hier heel enthousiast op.”

Hoeveel koffie drinken jullie zelf op een dag?

“Wij proberen het bij drie, hooguit vier te houden. Tijdens vakanties kan dat aantal anders zijn maar dan consumeren wij heel kritisch. Aard van het beestje, zal ik maar zeggen. Natuurlijk zijn wij ook bevooroordeeld, wellicht verwend, vanwege ons werk.”

Kwaliteitskoffie is een ambacht?

“Dat is het zeker maar de basis is de molen, de apparatuur. Een kwestie van afstellen, proeven maar ook hoe je de bonen bewaart. Het geheim van de smid.”

Ambities?

“Het bereiken van een top 10 notering in de Koffie Top 100 van Misset Horeca was een droom. Zeker voor ons als een van de jongsten in die lijst. Nu moeten wij consolideren maar de ambitie om te stijgen, is er zeker.”

www.barenbrood.nl

Deze Zwolse zaken staan in de koffie top100 van Misset Horeca:

10 Bar & Brood

36 Everyday Bread & Coffee

44 Gillende Keukenmeiden

65 Holland Zwolle pannenkoeken

83 Chocolate Company

98 Proefiz Zwolle

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30