Afbeelding

Negende verlies op rij Zwolse zaalvoetbalsters

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Zo verrassend goed als het vorig seizoen ging met de Zwolse vrouwen van Exstudiantes in de eredivisie zaalvoetbal, zo teleurstellend zijn de resultaten dit seizoen. Vrijdag verloor Exstudiantes Zwolle/Cycloon voor de negende keer in negen duels, en voor de vijfde keer met maar één doelpunt verschil.

In 'it Gryn' in Stiens won Avanti/Ontdekhetwad.nl met 5-4. De wedstrijd illustreerde duidelijk dat Exstudiantes in de hoek zit waar de klappen vallen. Met een 0-3 ruststand op zak leek de eerste winst aanstaande, maar zelfs een 0-4 voorsprong was niet genoeg om de eerste driepunter te noteren. Twee doelpunten in een minuut tijd brachten de thuisploeg terug in de wedstrijd en Exstudiantes had veel overtredingen nodig om de tegenstander in toom te houden. De 2-4 en 3-4 vielen dan ook uit tienmeter-trappen die het resultaat waren van Zwolse overtredingen (elke zesde overtreding levert een tienmeter-trap op). Na de 4-4 kreeg Zwolle zelf nog een kans op de winnende, maar een minuut voor tijd maakte Avanti de 5-4. "Het kwartje had in veel wedstrijden de andere kant op kunnen vallen, maar je kunt ook niet spreken van toeval. We doen iets niet goed”, constateert trainer Marcus-Jan Schiere, die meerdere oorzaken aanhaalt. Zo is daar het verhoogde verwachtingspatroon na een debuutseizoen met een even verrassende als knappe vijfde plaats en een andere benadering door tegenstanders. “Vorig seizoen kregen we ruimte en wonnen we veel uitwedstrijden. Dit seizoen spelen teams veel verdedigender tegen ons. Als wij dan in wedstrijden een schepje er bovenop doen en aanvallender gaan spelen, worden we geslacht in de counters.”

Ongrijpbare krachten

Een behoorlijke aderlating is momenteel het ontbreken van international Jorie Schepers, die er met een kuitblessure meerdere weken uit ligt, en van Karin Tersteeg, twee speelsters die voor de doelpunten moeten zorgen. Aan het begin van dit seizoen had Exstudiantes gastspeelsters nodig om vakantiegangers op te vangen. Waar het team vorig jaar in een flow kwam door de goede start, is het zelfvertrouwen nu tanende doordat het telkens net niet lukt. Het zijn de ongrijpbare krachten in de sport die er dan voor zorgen dat een bal die vorig seizoen binnenkant paal erin vloog nu geen doelpunt oplevert.

Kostenpost van 4000 euro

Schiere noemt ook nog enkele randzaken waardoor de focus niet altijd puur op het zaalvoetbal ligt. “Exstudiantes heeft niet in het dna zitten dat ze eredivisie spelen en voor de top gaan. Maar dat betekent wel dat je als spelersgroep geconfronteerd wordt met een kostenpost van 4000 euro. Aan reiskosten, zaalhuur. Dit seizoen kunnen we niet meer trainen in de WRZV-hallen en zitten we in het Bewegingshuis Stadshagen, dat iets duurder is. Die meiden betalen dat zelf, naast hun contributie. En dat vergt ook energie. Dat gaat dat dan toch een beetje ten koste van het voetbal”, ziet Schiere.

“Wat wel mooi is om te zien is dat de vrouwen toch allemaal de kop omhoog houden. We staan er iedere wedstrijd weer, maar het wordt tijd dat we een keer gaan winnen.”

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30