Links Bram Van Polen
Links Bram Van Polen

Prima rentree Van Polen ondanks verlies van PEC Zwolle tegen Ajax

· leestijd 1 minuut Sport

(door Jeroen Kuiper)

ZWOLLE - Bram van Polen op het middenveld, het heeft iets onwerkelijks. De laatste keer dat dit voor het laatst gebeurde? FC Eindhoven – FC Zwolle (2-2) op 25 september 2011. Zo’n 4100 fans zien Van Polen het middenveld bevolken met Rochdi Achenteh en Frank Olijve. Tegen Ajax pakt het opstellen van de aanvoerder als controleur afgelopen zaterdag prima uit, al levert het geen resultaat op (1-4).

Van Polen (33) staat tot zijn eigen verrassing op het middenveld. Op de wedstrijddag blijkt dat Rick Dekker wegens ziekte niet mee kan spelen. Trainer John van ’t Schip wil niet te veel sleutelen aan zijn elftal, daarom schuift de captain door naar het middenveld. "Zo, goed voor de kilometers. Ik ben kapot joh", lacht Van Polen. Met een herstelshake en een broodje in de hand doet hij zijn verhaal. Frustrerend zijn de afgelopen maanden voor hem geweest. Zijn laatste wedstrijd is de 2-0 zege op Excelsior geweest van begin oktober. Daarna hebben knieklachten hem wekenlang gepijnigd. Tel daar bovenop de slechte resultaten van PEC en zijn slechte humeur in die tijd is verklaard.

Vanaf de kant heeft Van Polen vooral moeite met de gebrekkige eenheid die PEC vormt tegen concurrenten als Fortuna Sittard (3-0 verlies), Willem II en ADO Den Haag (beiden 2-3 verlies). Na het duel met de Hagenezen ontploft hij in de kleedkamer. De donderdag voor die wedstrijd heeft er een groepsgesprek plaatsgevonden waarbij Van Polen en de mental coach het woord voeren. "We missen net die paar procent die het verschil maken. Ik ben een emotioneel mannetje, in zo’n geval word ik echt gek."

Tijdens zijn absentie heeft de Harderwijker vooral veel gesproken, individueel met spelers en ook met het hele team. Na amper een week volledige groepstraining mag hij direct negentig minuten spelen tegen Ajax. Als controleur blijft Van Polen aardig overeind. Hij herkent naderend onheil en anticipeert daarop. Zo heeft hij menig bal veroverd. Genoeg is het niet tegen Ajax, dat ondanks het dappere Zwolse verzet kan uitlopen naar 1-4.

"Hier haal ik wel vertrouwen uit", erkent Van Polen. Dat is nodig ook. PEC Zwolle staat vijftiende en moet voorlopig nog naar beneden kijken. Zaterdag wacht met hekkensluiter NAC Breda een nieuwe finale. "Natuurlijk maak ik mij zorgen. Iedereen die zich geen zorgen maakt, spoort niet. We moeten er tegen NAC echt staan. Daar is iedereen van doordrongen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30