Afbeelding
Rainer Fröhlich

Derde nederlaag op rij Berkum; 'missen stabiliteit waar we vorig jaar op leunden'

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Na de derde competitienederlaag op rij moet Berkum dinsdag de bekerwedstrijd tegen tweedeklasser WSV winnen om de eerste seizoenshelft niet met een dikke kater af te sluiten. Op ‘de akker van Aalten’ toonde Berkum zaterdag wel weer de vechtlust en eensgezindheid die in de dramatische wedstrijd daarvoor ontbrak. Aanvoerder Marc van der Meulen stapte ondanks een 1-0 nederlaag met een positief gevoel van het veld.

Waar Berkum in de 0-3 nederlaag tegen Putten door de ondergrens zakte, toonde het tegen AZSV wel weer de bereidheid om hard te werken (voor elkaar). Het zat alleen niet mee. Door een van richting veranderd schot kwam Berkum na 37 minuten op achterstand nadat het in de beginfase zelf een enorme kans had laten liggen. De paal keerde een poging van Chris van der Meulen waarna Yannick Kaluzi ook de rebound er niet in kreeg. "Vorig jaar vlogen dat soort ballen binnen. Dat maakt dan een verschil tussen drie punten of nul punten", weet Van der Meulen. “We hebben keihard gewerkt en geprobeerd er door heen te komen. Maar we krijgen het op dit moment niet voor elkaar om doelpunten te maken en dan krijg je ze achterin op de één of andere manier ook makkelijk tegen.”

Het leidt tot een twaalfde plaats halverwege het seizoen in de hoofdklasse B. Van der Meulen ziet met name in het aantal tegengoals een enorm verschil met vorig seizoen, toen Berkum slechts 36 treffers incasseerde in 30 duels. Nu heeft doelman Dominic van Hoof al 26 keer moeten vissen. "De stabiliteit waar we vorig jaar op leunden, van waaruit we konden voetballen, die missen we nu." Één van de steunpilaren van de defensie in de laatste jaren, Jordi Lemmens, speelt nu bij Staphorst, dat na vijftien duels aan kop gaat.

Pit en stabiliteit

"Jordi had daar zeker een belangrijk aandeel in. En ik wil me niet verschuilen achter blessures, maar we missen Jason Huisman en Dennis Horstman bijna het hele seizoen al (Horstman maakte tegen AZSV zijn rentree, MdR). "Dat zijn bij ons jongens die pit brengen en stabiliteit. Dennis is een onderschatte verdediger en Jason is echt een aanjager. Die komt er ook weer aan en daar ben ik heel blij mee want die hebben we hard nodig.”

Uit de gevarenzone komen

Vooruitkijkend op de tweede seizoenshelft zegt Van der Meulen: "We weten dat we beter kunnen, maar als je van de top vijf alles verliest, moet je je ook geen illusies maken. Die ploegen zijn gewoon beter dan wij op dit moment. Wij moeten zorgen dat we zo snel mogelijk uit die gevarenzone komen en ik heb er alle vertrouwen in dat dat goed gaat komen. Omdat wij ook heel goede wedstrijden hebben gespeeld dit seizoen. Wij kunnen het absoluut. Daar ben ik van overtuigd”, aldus de aanvoerder die het bekerduel als een kans ziet. "Ik ben blij dat we nog een wedstrijd spelen. Het is een kans om alsnog met een goed gevoel de winterstop in te gaan."

Berkum speelt dinsdagavond thuis tegen WSV. Aanvang: 20.15 uur.

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 23 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32