Afbeelding
Eigen foto

Bas Tietema fietst zeven dagen voor Fonds Gehandicaptensport

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Ambassadeur Bas Tietema gaat in de week van 31 maart tot en met 6 april de ‘Als1team Challenge’ aan voor Fonds Gehandicaptensport. In zeven dagen fietst hij met andere wielrenners langs achttien eredivisiestadions.

Deze route van vijftienhonderd kilometer vormt uiteindelijk het logo van Fonds Gehandicaptensport. Bas wil zich inzetten voor dit goede doel, omdat zijn zusje Iris het syndroom van down heeft en hij heeft gezien wat sport voor haar betekent. Met zijn fietstocht wil hij sporten voor iedereen met een handicap mogelijk maken. Iedereen kan daaraan een bijdrage leveren.

Op 31 maart om 10.00 uur is de start van deze fietstocht op het Rodetorenplein in Zwolle. Zijn zusje Iris is er om het lint door te knippen en daarmee het startsein te geven. Op de eerste dag fietsen er meer dan 25 wielrenners mee. De eerste etappe gaat van Zwolle naar Heerenveen, via Leeuwarden om vervolgens uit te komen in Groningen.

Op 1 april rond 17.30 komt Bas terug in Zwolle bij het stadion van PEC Zwolle. Na een tocht van 196 kilometer is de finish van deze etappe dus bij PEC. Daar wordt Bas zijn stempelkaart afgestempeld. Dit doen ‘lokale ambassadeurs’ van de gehandicaptensport. In Zwolle is dat Maarten van Dijk, bestuurslid van vereniging ‘WRZV de Boog’. Hij heeft zelf hersenbeschadiging CP. Misschien dat er nog een aantal spelers mee komt. Deze lokale sporters delen hun verhaal over gehandicaptensport vervolgens met Bas en de pers.

Op de website van WRZV de Boog staat de slogan ‘Nooit meer buitenspel’. Dit sluit volgens het fonds perfect aan bij de werkzaamheden van Fonds Gehandicaptensport. In 1988 hebben de organisaties WRZV, De Boog en de K.N.V.B. elkaar gevonden in het idee om een zaalvoetbalcompetitie te organiseren voor spelers/speelsters met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Ongeveer 170 voetballers met een beperking zijn lid van WRZV De Boog. Samen gaan ze voor honderd procent plezier, honderd procent sportief en honderd procent fair play.

Maarten van Dijk is verantwoordelijk voor technische zaken en is scheidsrechterscoördinator. Hij is al dertig jaar betrokken bij de vereniging als een van de oprichters. Het organiseren van gehandicaptensport geeft hem veel voldoening, temeer omdat hij zelf een beperking heeft en op deze manier toch een steentje kan bijdragen. “We hebben vooral financiële belemmeringen moeten overwinnen”, vertelt hij. “En om te beginnen moesten we eerst een goede accommodatie hebben. De stichting SSW Zwolle heeft ons enorm geholpen, want zij beheren de hallen waar we in spelen. Iedereen met een handicap heeft het recht om te kunnen sporten. Maar dat is lang niet overal mogelijk. Er zijn nog heel wat drempels te overwinnen. Dus laten we in deze actieweek als 1 team achter de gehandicaptensport gaan staan. Aansluiten bij ons team kan op verschillende manieren. Fiets mee, start een eigen actie of geef een donatie.” Zie voor meer informatie www.als1team.nl.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30