Afbeelding

Een zorgboerderij in Tanzania

· leestijd 3 minuten Algemeen

Een zorgboerderij in Tanzania

Zwolse stichting biedt hoop op een beter leven voor mensen met een verstandelijke beperking in Afrika

Het is moeilijk om in een land als Tanzania te leven. Een land waar de sociaal-economische situatie slecht is voor het overgrote deel van de bevolking. Een land waarin het dagelijks leven een overlevingsstrijd is en waarin velen met weinig hoop voor de toekomst leven. Om in zo’n land te leven als persoon met een verstandelijke handicap of autisme is nog veel moeilijker.

De ouders van deze kinderen hebben niet alleen te maken met de algemene problemen als slechte huisvesting en gebrek aan werk. Ze krijgen ook nog te maken met de stress die het leven met een kind met gedragsmoeilijkheden met zich meebrengt. Meestal staan ze er volledig alleen voor. In hun omgeving bestaan veel vooroordelen en bijgeloof. Hun kind wordt simpelweg als ’gek’ aangeduid of nog erger als ’heks’.

En zo leven de meeste mensen met een verstandelijke beperking of autisme in Tanzania, maar ook andere landen in Afrika, als het uitschot van de samenleving. Vaak bij de ouders thuis, ook als de woning niet meer is dan een kamertje in een sloppenwijk. Maar helaas belanden veel van deze kinderen op straat. Niet zelden op advies van de omgeving van de ouders. “Jouw kind, die heks, is verantwoordelijk voor de problemen in je huis! Zorg dat je van hem afkomt. Hij is niets waard.”

Stichting ‘Make Autism Really Known’ (MARK) wil mensen met een verstandelijke beperking of autisme nieuwe mogelijkheden bieden. Aan het woord is de voorzitter van de Zwolse stichting Make Autism Really Known, Roland Zuidema. “Ouders weten zich vaak geen raad met hun kind. Onze visie is dat ieder mens van waarde is en recht heeft op zijn of haar veilige plek in de samenleving. De sleutel om de positie van deze mensen te verbeteren, ligt in de omgeving. Familie, buren, de hele gemeenschap dienen te leren op een andere manier te kijken. Als zij leren dat iemand met een beperking niet minderwaardig is, maar gewoon ‘anders’, ontstaat ook bereidheid de talenten en mogelijkheden van de persoon met een beperking te benutten en natuurlijk ook rekening te houden met de beperkingen.”

Het verhaal van Ikela

Ikela is een jongvolwassen man en woont in het arme dorpje Mangalali in het zuiden van Tanzania. Ikela heeft autisme en is nooit naar school gegaan. Zijn ouders wisten niet wat met hem te doen en hielden hem overdag altijd thuis. Zij schaamden zich voor hem. Ikela mocht een keer per dag water halen in het dorp. Dan werd hij vaak uitgescholden of mensen gooiden stenen naar hem. Toen Ikela voor dagbesteding op Mark’s farm, de zorgboerderij van stichting MARK, kwam, was hij slechts in enkele lompen gehuld en was hij bang voor iedereen. Enkele maanden later vind een bijeenkomst voor ouders plaats op de boerderij. Ook Ikela’s moeder is er.

Zij ziet waar haar zoon mee bezig is geweest op de boerderij. Hij is verantwoordelijk voor een deel van de tuin rondom de boerderij. Ook laat hij zien wat hij gemaakt heeft. Een ketting, tekeningen en een placemat. En hij draagt schone kleren, die hij ook nog eens zelf kan wassen. Ikela’s moeder huilt.

De intensieve begeleiding en de waarderende omgeving heeft zijn mogelijkheden naar boven gebracht. Ikela’s moeder komt inmiddels wekelijks op de boerderij. Haar houding ten opzichte van haar eigen zoon is compleet veranderd. Ze zag hem slechts als een last in haar leven, maar ze ziet hem nu met andere ogen. Met meer liefde ook.

De zorgboerderij

Op MARK’s farm worden jongeren en jongvolwassenen als Ikela begeleidt om een beter leven te leiden. Dat gebeurt met dagbesteding, voorlichting en trainingen voor de familie en omgeving. Ook woont een groep mensen met een beperking op de boerderij. De boerderij wil in de toekomst zelfvoorzienend zijn, onder andere door ook toeristen op de boerderij te verwelkomen. Dit is een langdurig proces. Tot die tijd steunt stichting MARK de boerderij door in Nederland giften in te zamelen. Stichting MARK heeft een zogenaamde ANBI status, waardoor giften aftrekbaar zijn van de belasting.

Meedoen met MARK

Mensen die het werk van deze stichting willen steunen, kunnen dit op allerlei manieren doen. Als vrijwillig bestuurslid of door bijvoorbeeld voorlichting op een school te geven. Giften zijn natuurlijk altijd welkom. Op dit moment wordt gespaard voor een waterinstallatie op zonne-energie. Daarvoor is € 10.000,- nodig. Alle giften die daarvoor binnenkomen krijgen van stichting Wilde Ganzen een extra premie van 50%.

Maak uw gift over aan Stichting MARK, Rabobank NL49RABO0123736641.

Meer weten? Ga naar www.stichtingmark.nl en like ook de Facebook pagina van de stichting.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30