Vlnr op het podium: Jan Nijhuis
Vlnr op het podium: Jan Nijhuis SportService Zwolle

Sportcafé Zwolle: 'het samenwerken in de sport, dat blijft'

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Of het nu gaat over de sportvereniging van de toekomst, inclusief sporten, bewegen in de openbare ruimte of, voor deze derde editie: 'noaberschap', de geest van betrokkenheid bij het wel en wee van sportstad Zwolle is wat Sportcafé Zwolle typeert.

Het begint al vertrouwd te voelen: het jaar afsluiten in een horecagelegenheid (na Het Refter voor de tweede keer Waanders in de Broeren) met politici, bestuurders, ondernemers en betrokken Zwollenaren die de sport een warm hart toedragen.

Het thema en de setting zijn veranderd, maar in de kern draait ook de derde editie van het door SportService Zwolle georganiseerde Sportcafé bij Waanders in de Broeren om de kracht van sport en de grote waarde ervan voor de samenleving. Dinsdagavond wordt dat uitgedragen door onder meer Wichert aan het Rot (betrokken inwoner en ambassadeur van Walking Football), die de avond op z'n Zwols opende, Jan Nijhuis (voorzitter sportpark Marslanden) en Klaas Sloots (wethouder Zorg en Welzijn – WMO) die met elkaar in gesprek gaan over de waarde van sport en de noodzaak om daarin te investeren, 3X3-basketballer Bas Rozendaal, Tabonon-eigenaresse Hanieh van Vilsteren (-Kamran), Gisella van Olst en sportwethouder René de Heer. Met Van Olst is de formateur van het eerste Zwolse sportakkoord aanwezig. Een mooi initiatief waarin aan het nationale sportakkoord, gesloten in de zomer van 2018, lokaal invulling wordt gegeven door organisaties en verenigingen op gebied van sport, gezondheid, onderwijs en welzijn. De presentatie staat op 11 maart gepland.

De Sport 2000 a Go Go-setting, met Bluefingers-voorzitter Erik van der Spek als 'Mathijs van Nieuwkerk', kan op veel waardering rekenen. De variatie in sprekers, de verschillende plekken waarop sprekers opduiken, de relatief korte duur van verschillende onderwerpen en de sportmuzikale quiz aan de bar met drie kandidaten: het maakt het geheel tot een vlot lopende, inspirerende en verbindende avond. “Als organisatie zetten we een programma neer, maar het publiek maakt de avond. Het aantal bezoekers stijgt ieder jaar en we hebben mooie reacties mogen ontvangen van de bezoekers”, zegt projectleider Erik Schoonewille van SportService Zwolle. “Dit jaar was het thema Noaberschap, want we hebben elkaar nodig in de sport. Volgend jaar een nieuw thema en een andere setting. Maar het samenwerken in de sport? Dat blijft”, aldus Martijn Mellema, manager van SportService.

Voorafgaand aan het Sportcafé wordt een groot aantal van 25 Zwolse sporters in het zonnetje gezet voor een uitzonderlijke (nationale of internationale) prestatie die zij in 2019 hebben neergezet. Zij zetten hun handtekening in het Gouden Sportboek van de gemeente Zwolle. Op 16 december 1988 was atleet Wim Peters de eerste die zijn handtekening mocht zetten.

Afbeelding
 Quiz aan de bar met Lisa Borst
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30