Afbeelding
Pedro Sluiter

Pas op de plaats voor hockeysters na 'onverdiende' nederlaag

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – In plaats van een strijd om de tweede plaats in de overgangsklasse, die recht geeft op nacompetitie, moeten de vrouwen van Hockeyclub Zwolle zich na het 4-3 verlies in Wageningen richten op de derde plaats, die louter leuk is voor de statistieken. Ook de hockeymannen leden een gevoelig verlies bij de herstart van de competitie; 2-1 tegen Leonidas.

De vrouwen moesten bij de herstart van de competitie gelijk vol aan de bak tegen de directe concurrent voor plaats twee. Trainer Frank Geers zag zijn ploeg een goede wedstrijd spelen. “We hadden controle en ik vond dat we meer hadden verdiend. Tot aan de 2-2 in de zestigste minuut was er weinig aan de hand”, aldus Geers, die de strafbal waaruit de 2-2 viel niet dubieus durfde te noemen, maar wel ongelukkig. Na de gelijkmaker schoot Elaine de Vries nogmaals een strafbal erin en een minuut voor tijd tekende ze met haar derde voor 4-2. De 4-3 van Yara Vis, haar tweede, kwam te laat om nog voor de gelijkmaker te kunnen gaan.

De hockeymannen troffen met Leonidas eveneens een directe concurrent maar dan in de wat lagere regionen van de overgangsklasse. Zwolle zit in een onveilig schuitje met in totaal zeven ploegen die binnen zes punten van elkaar staan en waarvan er zich twee onder de streep bevinden. “Het was een heel saaie wedstrijd voor de neutrale toeschouwer”, zegt Pancho van den Broek na het 2-1 verlies in Rotterdam. Net als collega Geers zag de trainer zijn ploeg aardig spelen. Waar het bij de mannen aan ontbrak was een gebrek aan doortastendheid in de voorhoede. “Wij dwongen heel weinig af. Maar dat gold ook voor de tegenstander”, vond Van den Broek. “Wij hebben drie, vier kansen weggegeven en daarvan gingen er twee in. Je doet jezelf tekort en dat is zonde. Een gelijkspel was terecht geweest.” Alle doelpunten vielen na de rust en uit strafcorners. Mart Brouwers maakte de 2-1 namens Zwolle.

Trainingskamp vs weekendje weg

Waar de vrouwen van HC Zwolle geld hadden ingezameld voor een trainingskamp in Valencia, hielden de hockeymannen het bij een weekendje weg in het Duitse Wielingen, nabij Winterberg. Geers, die stelt dat de meerwaarde vooral lag in het samen zijn als groep, zag op Schiphol veel andere hockyteams die eveneens naar Valencia afreisden. "Er zaten dat weekeinde zestien hockeyteams in Valencia. Dan heb je nog Malaga, Barcelona, Madrid waar teams zitten. Het is echt een fenomeen aan het worden, die trainingsstages in het buitenland”, aldus de vrouwencoach.

Van den Broek: “Zo'n teamweekend is altijd goed. Het maakt niet uit of dat in een hutje op de hei is of een reis naar Valencia. Je bent met het team langere tijd bij elkaar, dat levert altijd positieve energie op.”