Afbeelding
Saskia op de Weegh

Evelien Hoekman: ‘Deelname aan LEGO MASTERS was heel zwaar, maar zo leuk!’

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – ‘Net zoals Heel Holland bakt, maar dan met LEGO’, zo omschrijft de Zwolse Evelien Hoekman het programma LEGO MASTERS van RTL4. Afgelopen zaterdag was ze met Natasja de Vos, als enige vrouwelijke duo, te zien in de tweede aflevering van de achtdelige televisieserie.

De opnames in Hilversum waren in februari en maart, nog net voor de coronacrisis. “De finale was net opgenomen”, vertelt Hoekman, die erkent dat ze haar deelname wel wat heeft onderschat. “Het was heel zwaar. We zaten intern in huisjes, maar hebben die weinig gezien. De opnames waren dagelijks van 07.00 tot 19.00 uur. Uiteindelijk zijn we er beide wel ziek van geworden en andere deelnemers barstten ook wel in huilen uit. Verder ben ik bijna vier kilo afgevallen. Maar, het was zo leuk! De sfeer was geweldig met allemaal creatieve mensen.”

Knikkerbanen

Waar de meeste deelnemers al van jongs af aan met Lego in de weer zijn, begon Hoekman pas op haar 36e. “Mijn man en ik zijn allebei bèta’s en vroegen ons af wat leuk was om voor de kinderen te kopen. Ik heb de eerste set gekocht en ben met de kinderen knikkerbanen van Duplo gaan bouwen. Dat is volledig uit de hand gelopen. Ik heb er inmiddels ook mijn werk van gemaakt en geef workshops op scholen. Alleen nu even niet, vanwege corona natuurlijk.”

Flatgebouw

Via Instagram vond ze Natasja de Vos uit Zeeland, waarmee ze is gaan samenwerken. Pas tijdens de audities voor het televisieprogramma ontmoetten ze elkaar in levenden lijve.

In de eerste aflevering moesten ze een megastad bouwen. Hoekman: “Het werd uiteindelijk een flatgebouw van meer dan anderhalve meter hoog. We hadden daarvoor vijftien uur en dat is gelukt. We hebben een groene flat gebouwd met erachter een tuin, maar ook een dakterras en kantoren. Heel grappig, alleen was uiteindelijk achttien uur bouwen wel erg stressvol. Het is ook indrukwekkend om te zien, die twee miljoen stenen die we met de acht duo’s moesten delen.”

Om de sfeer goed te houden en op televisie geen ruzie te krijgen, had het Zwols/Zeeuwse duo het codewoord ‘banaan’ afgesproken. “Dat was voor ons het teken even een luchtje te gaan scheppen of een kop thee te drinken”, vervolgt Hoekman lachend. “Dat is in het programma, dat wordt gepresenteerd door Ruben Nicolai, ook aardig uitvergroot.”

Reclamefilmpje

Ook bij LEGO zelf zijn de activiteiten van Hoekman opgevallen. “Ik ben benaderd en zit inmiddels in een reclamefilmpje, een hele eer. Even later kwam ook Hubelino, de producent van de knikkerbanen. Het maken van een knikkerbaan lijkt overigens simpel, maar dat is het allerminst. Het is erg geschikt voor teambuilding. Als jij naar rechts wilt en je collega naar links en je koppelt er ook nog eens een wedstrijdelement aan, wordt het heel interessant.”

Ervaring

Hoekman kijkt met veel plezier terug op haar deelname aan LEGO MASTERS. “Het was ook een hele ervaring om als moeder van twee kindjes ineens wekenlang van huis te zijn.” Ze weet wie er gaat winnen, maar mag dat uiteraard niet verklappen.

LEGO MASTERS wordt de komende weken elke zaterdagavond om 20.00 uur uitgezonden bij RTL 4.