Afbeelding
VCA

Veelgevraagde VCA cursus ook te volgen in Zwolle

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Het VCA-certificaat is steeds meer in trek. Het veiligheidsdiploma wordt steeds vaker gevraagd van werknemers en bedrijven als aangetoond moet worden dat men de risico’s van de werkvloer kent en daar zorgvuldig mee omgaat. Dat is geen overbodige luxe, want in Nederland vinden ieder jaar nog steeds 200.000 ongevallen op de werkvloer plaats. Dat levert niet altijd letsel op, maar in 4.300 gevallen gebeurt dat helaas wel. In 60 gevallen is er zelfs een dode te betreuren. Zeker in sectoren met verhoogde veiligheidsrisico’s als de bouw, de elektrotechniek en de petrochemie wordt VCA ingezet als een instrument om die cijfers zo ver mogelijk terug te dringen. Daarom is het ook goed nieuws dat de VCA cursus in Zwolle te volgen is.

De oorsprong van VCA

De VCA, voluit Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers, dateert al van 1994. Toen besloten aannemers en vertegenwoordigers van petrochemische bedrijven om te gaan samenwerken en zo samen tot een onafhankelijk toetsingssysteem te komen om het veiligheidsbeleid van bedrijven in hun sectoren mee te controleren. Zo wilde men het risico op bedrijfsongevallen terugdringen. Dat toetsingssysteem is anno 2020 uitgegroeid tot de meestgevraagde en zeker ook bekendste certificering op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu rondom de werkvloer in risicovolle sectoren. Met het certificaat bewijzen bedrijven en werknemers dat ze op de hoogte zijn van de risico’s waar ze mee te maken krijgen en dat ze weten hoe ze daar op een veilige manier mee om kunnen gaan.

Belangrijk voor bedrijven en werknemers

Intussen is het VCA-certificaat onmisbaar geworden voor bedrijven, zzp’ers en werknemers die een kans willen blijven maken op de markt in de risicovolle sectoren. Voor bedrijven is het van belang omdat opdrachtgevers zich tegenwoordig willen beschermen tegen risico’s door aan de voorkant al te selecteren op kandidaten die in het bezit zijn van het VCA-certificaat. Ook bedrijven die nieuwe werknemers zoeken zetten het VCA-diploma steeds vaker in hun vacature-eisen. Werkzoekenden die hun kansen willen vergroten, doen er dus goed aan om te investeren in het VCA-certificaat. Hetzelfde geldt voor bedrijven die hun kans op het winnen van offertes en aanbestedingen willen vergroten.

Verschillende cursussen en cursusvormen

Er bestaan verschillende varianten van de VCA-cursus. Het meest gangbaar is de cursus VCA Basis, die ook wel B-VCA genoemd wordt. Deze cursus is toegespitst op werknemers op de werkvloer. Voor leidinggevenden en zzp’ers in risicovolle sectoren is er de training VCA-VOL, wat staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Zij hebben immers andere verantwoordelijkheden. De cursus is te volgen in een klassikale setting, maar ook een online VCA training behoort tot de mogelijkheden. De klassikale cursus wordt ook op locatie bij bedrijven verzorgd op aanvraag. Dan kan de cursus ook toegespitst worden op wat relevant is voor het bedrijf in kwestie. Een derde mogelijkheid om de VCA-cursus te volgen is met een VCA-cursusboek, dus als zelfstudie. In alle gevallen wordt de cursus afgesloten met een examen. In het geval van zelfstudie moet het examen door een erkend examenbureau afgenomen worden. Het is mogelijk om ter voorbereiding op het examen eerst een proefexamen af te leggen.

Afbeelding