De spelers van Landstede Hamers mogen sinds donderdag eindelijk weer volle bak trainen. Nigel van Oostrum op de achtergrond.
De spelers van Landstede Hamers mogen sinds donderdag eindelijk weer volle bak trainen. Nigel van Oostrum op de achtergrond. Foto: Pedro Sluiter

Eindelijk is er licht aan het einde van de tunnel voor ‘Wild Boys’

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

BASKETBAL

Zo blij als kinderen waren de spelers van Landstede Hammers toen ze op 17 december voor het eerst in lange tijd weer met zijn allen het veld op mochten. Nog blijer zijn ze met het vooruitzicht dat de competitie op 16 januari weer begint. Een gesprek met captain Nigel van Oostrum over dankbaarheid, aanvoerder zijn in coronatijd, het Spaanse avontuur van broertje Devon en de BeNe League.

Het was een beetje een wilde boel tijdens de eerste partijtjes, precies zoals in het lijflied van The Hammers (Wild Boys van Duran Duran) bezongen wordt. Na maanden in het (fitness)hok te hebben gezeten, voelden de basketballers zich als jonge honden die eindelijk weer werden losgelaten. “Ja het was wat ongecontroleerd in het begin. Je miste die partijtjes direct op het moment dat het niet meer kon. Het was zo fijn dat dit weer kon. Daar zijn we dankbaar voor”, lacht Van Oostrum, die ook dolblij is met het perspectief van de competitiestart. Eindelijk is er licht aan het einde van de tunnel. “Een mooi kerstcadeau.”

Dat lachen was hem wel vergaan in de periode dat dit perspectief er nauwelijks was. “Je traint en je traint en je kunt niet zien wat het resultaat daarvan is. Er waren dagen bij dat het moeilijk was om je te motiveren. Dan is het heel belangrijk dat je elkaar als team steunt. We bleven dichtbij elkaar, om elkaar aan te moedigen en te helpen geduldig te blijven. We hielden elkaar ook scherp”, vertelt Van Oostrum, die zich als captain daar nog iets verantwoordelijker voor voelt dan zijn teamgenoten. “Ik vind het belangrijk dat iedereen goed in zijn vel zit. Dat is het belangrijkste in deze tijden. Iedereen zit maar een beetje binnen, dus ik deed m’n best om contact te houden met iedereen.”

Fysiek staan de spelers van Landstede Hammers er goed voor. Beter dan andere eredivisieteams die niet dezelfde faciliteiten hebben als het Landstede Sportcentrum. “Daarom hebben we ook met alle teams gekozen voor een start op 16 januari. Dat iedereen weer de kans krijgt om de trainingen op te pikken en we niet allemaal blessures oplopen.”

Devon van Oostrum

Het nieuws dat de basketballers in de eredivisie weer mochten trainen, bereikte Van Oostrum opvallend genoeg vanuit Spanje. Broertje Devon had het net gehoord en vertelde het hem tijdens een van hun dagelijkse gesprekken. De speler die halverwege het vorige seizoen in Zwolle neerstreek, is voor een periode van vier weken uitgeleend aan Huesca, uitkomend op het tweede niveau in Spanje. Na woensdag 23 december is hij weer speler van Landstede.

“Door naar zijn wedstrijden te kijken, leefde ik op. Veel van onze teamgenoten ook. Het is iemand van ons die daar bezig is, die wel kan spelen. Het was wel een beetje een dubbel gevoel, omdat je zelf ook wilt, maar ik gunde het mijn broertje natuurlijk wel. Of een andere ploeggenoot ook. Jozo (Rados, MdR) speelde met het nationale team van Oostenrijk.”

Volgens Nigel doet Devon het goed in Spanje. “Ik ben blij dat we straks weer samen op het veld staan. Het is ook een voordeel voor ons als team dat hij dan al vier serieuze potten in de benen heeft. Ik denk dat dit alleen maar gunstig is voor ons.”

Bubbel

Van Oostrum is al helemaal gewend aan het dagelijkse ritueel van de vragenlijst invullen voor het vertrek naar de sporthal. “Als er symptomen zijn, moeten we thuis blijven. We blijven echt in een bubbel van huis naar sporthal. Alleen als het moet een keer boodschappen doen, maar dat is het dan. Tijdens de competitie blijven we ook in die bubbel.”

BeNe League is ‘super’

Van Oostrum, die in september dertig jaar werd, kijkt uit naar de BeNe League die volgend seizoen (2021/2022) van start gaat. “Meer teams van een hoog niveau. Dat is super. Ik denk dat er hierdoor ook meer aandacht komt voor de sport en hoe meer aandacht, hoe beter”, aldus Van Oostrum, die stelt dat de mooie Europese campagne van vorig seizoen naar meer smaakt. “Het vergelijken met teams uit andere landen geeft een extra dimensie aan het seizoen. Ik vind het alleen maar leuk, heb er echt zin in om tegen meer goede teams te spelen. Het wordt natuurlijk ook een competitie tussen Nederland en België, dat is ook wel interessant.”

Van Oostrum nestelt zich in deze strijd graag in de underdogrol met Nederland. “De beste ploegen daar, Oostende en Antwerpen, zijn van een hoger niveau dan de beste teams in Nederland. Maar ik denk niet dat het zo’n groot verschil is als mensen verwachten. En het geeft alleen maar extra motivatie om daar tegen op te boksen.”

Trainer Herman van den Belt in een onderonsje met Noah Dahlman.
De 'Wild Boys' mochten weer los gaan op de training.
Even bijkomen tijdens de training van Landstede Hammers.
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30