Afbeelding

VoorzieningenWijzer helpt sociale huurders geld te besparen

Algemeen

Zwolle - Openbaar Belang is vorige jaar een pilot gestart met De VoorzieningenWijzer. Zo’n honderd huurders van deze woningcorporatie hebben gebruik gemaakt van het aanbod om samen met een onafhankelijke consulent hun financiën in kaart te brengen. En dat heeft deze bewoners voordeel gebracht. Nu wordt gekeken hoe dit voor alle huurders in Zwolle georganiseerd kan gaan worden.

Na afloop van de pilot is geconcludeerd dat deze werkwijze werkt. Het voordeel per huishouden is een gemiddelde besparing van bijna 550 euro per jaar. Daar zitten ook uitschieters bij van boven de 2.000 euro per jaar.

Dit zijn besparingen omdat de huurder bijvoorbeeld recht heeft op bepaalde regelingen van de gemeente of toeslagen waaraan door de huurder niet gedacht was. Of door over te stappen naar een beter passende zorgverzekering of energieleverancier.

De consulent van de VoorzieningenWijzer komt bij de huurders langs voor een adviesgesprek. Hij gebruikt daarvoor een computerprogramma dat speciaal op de Zwolse mogelijkheden is ingericht. Hier rolt een adviesrapport uit waarin de regelingen duidelijk staan verwoord. De consulent regelt direct bij de huurder de aanvragen, het overstappen naar een passende zorgverzekeraar en goedkopere energieleverancier.

Alles wat met elkaar besproken wordt, blijft tussen de huurder en de consulent. Deze informatie wordt niet aan Openbaar Belang of de gemeente Zwolle doorgegeven.

Het succes van de pilot smaakt naar meer. Daarom gaat Openbaar Belang in 2021 verder met de VoorzieningenWijzer. Ook loopt het gesprek met deltaWonen, SWZ en de gemeente om veel meer Zwolse huurders de mogelijkheid te bieden om te besparen op hun uitgaven.

Afbeelding
Tafeltennis Zwolle organiseert dertiende Diederik Steunenberg Toernooi Sport Ingezonden 13 uur geleden
Jan Besselink en Wiepke van Erp Taalman Kip tijdens de Huurdersdag van SWZ en De Woonkoepel.
SWZ: 'Huurverhoging van 5,3 procent is niet te voorkomen' Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Slachtoffer schietpartij Sky High zou op dodenlijst staan Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13