Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Zwolse Shayan strijdt met waterstofboot om wereldtitel

Algemeen

MONACO - De Monaco Energy Boat Challenge in Monaco gaat deze week van start. Aan deze race, waarbij het draait om ‘schone scheepvaart’ met motoren die draaien op waterstof, neemt ook een Zwollenaar deel. Het gaat om Shayan Farrokhi die vaart onder de vlag van het TU Delft Hydro Motion Team. Het het TU Delft Hydro Motion Tea vervaardigde de boot waarop Shayan samen met 24 andere teamleden vaart.

Tot 9 en met juli racen de studenten in het wereldkampioenschap van Monaco tegen andere duurzaam aangedreven boten. Zo ook tegen veel elektrische boten. Het team staat er zelfverzekerd in. “Het grote voordeel van waterstof ten opzichte van batterijen, is dat wij veel meer energie kunnen meenemen in een compactere ruimte”, aldus Shayan. “Om als elektrische boot dezelfde afstand te kunnen varen als onze waterstofboot, moet deze boot veel meer ruimte hebben om accu’s mee te nemen die dezelfde hoeveelheid energie dragen.” Tijdens de competitie wordt de boot op de proef gesteld op zijn snelheid, manoeuvreerbaarheid en uithoudingsvermogen. Shayan: “We willen de scheepvaart laten zien dat het nu al mogelijk is om te varen op waterstof. De technieken bestaan.”

Het TU Delft Hydro Motion Team bestaat uit 25 studenten van elf verschillende studies aan de TU Delft. In één jaar tijd doorlopen de studenten van het team het gehele proces van ontwerpen, produceren, testen en tenslotte racen van een waterstofboot.