Het team van ZWINC.
Het team van ZWINC. Foto: Erik Karst

Het bruist van de ideeën in de oude Philipsfabriek

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - In Zwolle is de oude Philipsfabriek aan de Ceintuurbaan een begrip. Sinds een aantal jaar bruist het in de fabriek weer van de bedrijvigheid. Startups en jonge talenten ontwikkelen er hun vaak technisch bedrijf onder de hoede van ZWINC.

(door Annelies Kalisvaart)

Jonge talenten, onder andere van Deltion, Windesheim en Cibap, startende ondernemers en bestaande ondernemers op zoek naar kennis en innovatie maken gebruik van deze locatie. Koen Hobelman, manager van ZWINC. “Het is begonnen als initiatief vanuit Windesheim en wordt nu ook gesteund door de gemeente en provincie. Ze helpen startups in de maakindustrie. Er worden concrete innovatieve producten ontwikkeld die altijd raakvlakken hebben met maatschappelijke vraagstukken, zoals de circulaire economie, materialen- en energietransitie.”

ZWINC. staat voor Zwolle Incubator, een broedplaats in Zwolle voor ondernemende (oud-)studenten en startups, die zelf een vernieuwend bedrijf willen beginnen of verder willen uitbouwen. Ze bieden naast een werkplek vooral kennis, programmering en een sterke community vol experts en ondernemers. Voorbeeld van een startup die nu op eigen benen staat, is mtrl.bike. Dit bedrijf maken fietsen van circulaire plastics en die zijn succesvol op de markt gebracht. Op iedere fiets zit statiegeld. Fietsen die worden ingeleverd dienen als grondstof voor nieuwe exemplaren. De startende ondernemers beginnen veelal met een vraag om kennis en ondersteuning. Zo wordt er vol ambitie en zelfvertrouwen gewerkt aan het opbouwen van het bedrijf. Dit jaar zijn er tussen de 25 en 30 startups aangesloten voor veelal een periode van 3 jaar. Daarnaast zijn er tussen de 40 en 50 ondernemers die voor een coachsessie of kennisvraagstuk langskomen. Er is een team van startup-coaches met kennis op diverse vlakken. Als de kennis er niet is dan wordt dit in de regio gezocht bij experts of ondernemers die betrokken zijn. “Het samenwerken met MKB bedrijven in de regio die graag willen innoveren bijvoorbeeld op circulariteit doen we al, maar dit zou nog veel meer kunnen en mogen om samen een innovatievere regio te worden”, aldus Hobelman. 

Juist de verbindingen en community is de kracht. De startups zitten in één van de grote hallen op het voormalige Philips terrein. Er zijn korte lijntjes met de andere bedrijven, onderwijsinstellingen en onderzoekers op het terrein. Bij de koffieautomaat ontstaan de leukste verbindingen en ideeën. Een andere startup die op dit moment ontzettend hard groeit is Re-record, Dit bedrijf wil de muziekindustrie verduurzamen en maakt duurzame lp’s. Ze maken deze platen van oceaan plastic en ziekenhuisafval. Artiesten kunnen bij Re-record hun CO2 neutrale platen laten persen. Dit soort ondernemers past goed bij de insteek en kennis die ZWINC. biedt. Het is deze startup gelukt om binnen een jaar winstgevend te zijn, mensen aan te nemen en het machinepark uit te breiden.
Samen met partners uit de regio organiseren ze diverse evenementen. Een aankomend evenement voor het inspireren van jong talent rondom ondernemerschap in de regio is het X-SPIRE event op 8 februari om 14.30 uur.

Mocht je het terrein een keer willen zie dan kan dit op het zogenaamde Makersfestival. Vorig jaar kwamen er 1400 mensen langs. Hierbij gaan jongeren bezig met techniek en maken kennis met ondernemers. Niet alleen ZWINC. is hierbij betrokken maar ook de andere bedrijven op het Philips terrein. Op 18 maart is er weer een open dag en worden er veel mensen verwacht.

Gerard Meijeringh