Afbeelding
Foto: Hans Smit

Zeven nieuwe stolpersteine onthuld: Het verhaal van de fietsbroers Caneel

Algemeen

ZWOLLE – Stichting Stolpersteine heeft vorige week vrijdag zeven stolpersteine onthuld in de Emmastraat en de Nieuwstraat. Inmiddels staat de teller op 391. Kleine koperen struikelstenen met een eigen verhaal. Dit keer over de fietsbroers Caneel.

Vrijdag zijn aan vier struikelstenen onthuld van de familie Caneel Tobar aan de Emmastraat 3. Met de stenen worden vader Abraham, zijn vrouw en twee kinderen herdacht. 

Drie struikelstenen aan de Nieuwstraat 57 zijn er onthuld ter nagedachtenis aan Hartog (roepmaan Harry), zijn vrouw en zijn zoon Mozes. De drie kinderen en de vier volwassenen zijn afgevoerd naar Auschwitz en daar om het leven gebracht.

Abraham en Hartog waren broers. Ze kwamen uit een fietsfamilie. Hun vader had een fietsenzaak aan de Vispoorterplas en deze zaak werd later overgenomen door de zoon Salamon. Abraham en Hartog verdienden ook hun geld met fietsen. Abraham was een fietsenhandelaar en Hartog had een fietsengroothandel. De broers overleefden de oorlog niet. De twee gezinnen werden samen met diverse andere joden door de Duitsers bijeengebracht in de gymnastiekzaal van het toenmalige Celeanum en later via Westenbork naar Auschwitz gebracht. Hun broer Meijer werd ook door de Duitsers op transport gezet, maar wist in Westenbork te ontsnappen. Hij dook onder in Zwolle en wist de oorlog te overleven. Na de oorlog begon hij een nieuwe fietsenzaak en verkocht fietsen van zijn eigen merk Hareca. Deze fietsen zijn tot 1970 verkocht.

Gerard Meijeringh